Zwarte Cross Festival

Zwarte Cross FestivalHet Zwarte Cross Festival is het grootst betaalde muziekfestival en het grootste motorcrossevenement van West-Europa. Het boegbeeld en beschermvrouwe van het festival is Tante Rikie, moeder van Jovink-manager André Nijman. Zij wordt zeer gerespecteerd door de bezoekers en wordt tijdens de Zwarte Cross op gezette tijden in een draagstoel over het festivalterrein rondgedragen.

Ontstaan Zwarte Cross Festival

De Achterhoek kent een rijke geschiedenis van motorcross. De naam Zwarte Cross stamt uit de jaren zestig waar opscheppende cafébezoekers werden uitgedaagd hun raceprestaties te bewijzen in een “zwarte cross” (ook wel wild crossen). Iedereen mocht meedoen; Brommers, motoren, crossers, wegmotoren en fietsen. Er werd gecrost in een wei met een afterparty als afsluiting. De Zwarte Cross werd voor het eerst georganiseerd in 1997 in Hummelo door de Achterhoekse rockformatie Jovink & the Voederbietels. Met 150 deelnemers en ongeveer 1000 bezoekers werd het een groot succes.  Het jaar erop verdubbelde het aantal racers en het bezoekersaantal steeg naar 4000. De Zwarte Cross was uitgegroeid tot een begrip en toeschouwers kwamen vanuit heel Nederland. In 2015 kwamen meer dan bijna 200.000 bezoekers af op het festival.

Verhuizing

De tweede Zwarte Cross in 1998 werd verreden op een speciaal aangelegde baan in de Veldhoek maar al snel bleek dat ook deze locatie te klein was. Er werd samenwerking gezocht met een ervaren crossclub omdat er veel gewonden waren gevallen die allemaal in het ziekenhuis terecht kwamen. De Zwarte Cross verhuisde naar Halle. In 2006 verhuisde Het Zwarte Cross Festival naar Lichtenvoorde. De reden van de verhuizing was de ruimte.

Zwarte Cross FestivalSpektakel

De Zwarte Cross is een landelijke bekendheid en veel mensen zijn een liefhebber van het festival. Het is een evenement met muziek, sport, spektakel, emotie, stunts, theater, camping, dorst, vuurwerk en humor. Springbulten zo hoog als een kerktoren met de namen “Venusheuvel” en “Cape Carnaval”, vuurwerk, topcrossers maar ook stuntelaars, een damesklasse, brommers en racers: dat is de Zwarte Cross. Het is verplicht dat alle deelnemers zich verkleden en steeds meer deelnemers tonen hun originaliteit. Ook ontwikkelde Jovink & the Voederbietels een motorlooping die een wereldprimeur werd. Er moest met een motor door een looping gereden worden maar in het eerste jaar vielen alle deelnemers uit de looping. Het tweede jaar lukte het wel en werden de beelden ervan wereldwijd uitgezonden.

Crashtafette

Er wordt ook een chrashtafette georganiseerd. Dit is een klasse waarin niet alleen motorisch geweld, maar ook het uithoudingsvermogen, dorst, muzikaal talent en creativiteit van de deelnemers op de proef wordt gesteld. Het voertuig dient in een passend thema aangekleed te worden en de basis is altijd saamhorigheid en teamspirit.

2016

Het Zwarte Cross Festival wordt in Lichtenvoorde gehouden op 22, 23 en 24 juli 2016 en heeft als motto “Say Yes to apartigheid”. Drie dagen lang muziek, stunts, theater en feest. Op de camping staat het Rock ’n Roll Circus waar het tijdens de liveoptredens kan uitlopen op een abnormale extase.

Voor de liefhebbers: Drie dagen lang keten, zoepen, daldeejen en oerendhard scheuren op motoren!

Leave a Reply