Wolderse Braderie

Vorig jaar ben ik vanuit Veldhoven naar Waalre naar de Wolderse Braderie gefietst. Het is een mooie fietsroute tussen het groen. Het was een leuke dag en ik ben zeker van plan om dit jaar weer te gaan.

Wolderse Braderie

De Wolderse Braderie met vrijmarkt vindt plaats op 1 mei a.s.. De Wolderse Braderie (Brabants voor Waalre) duurt van 11.00 tot 17.00 uur op de markt in Waalre. Een gezellig dorpsfeest met tussen de 50 en 100 kramen. Er zijn optredens van diverse groepen en muziekgezelschappen. Ook voor de kleintjes is er van alles te doen.

Het dorpje Waalre

Waalre is een dorp dat ten zuiden van Eindhoven ligt in de provincie Noord Brabant. Waalre wordt veelvuldig genoemd als een van de veiligste woongemeenten van Nederland en heeft als slogan “Waalre Groenfontein”. De gemeente  Waalre telt ruim 1700 inwoners. De Waalrese wijk Lisseven staat op plaats 2 in de top 10 van Nederlandse wijken met de grootste miljonairsdichtheid.

Wolderse BraderieGeschiedenis van de braderie

Bent u een beginnende braderie bezoeker dan is een goede voorbereiding essentieel en geven wij u alvast wat insight information J. Zo haalt u het hoogste rendement uit uw bezoek.

De geschiedenis van de braderie en de straathandel gaat vele eeuwen terug tot naar de Romeinse bezetting. Om handel te kunnen drijven creëerde de Romeinen een locatie waar kopers en verkopers om elkaar konden ontmoeten om handel te drijven, een zogenaamde markt. Een “echte” braderie of jaarmarkt vindt daarom ook bijna altijd rond de kerk plaats.

Rond de 12de eeuw kreeg de kerk het recht om jaarmarkten te organiseren. Meestal gingen deze jaarmarken gepaard met volks vertier zoals een kermis en waarom daarom druk bevolkt. Sommige jaarmarkten konden tot wel 3 weken duren en zorgde voor extra bekendheid en inkomsten voor de organiseerden stad of dorp.

Gezelligheid gegarandeerd

De zomerse braderieën zijn in de openlucht. Voor entertainment wordt vaak gezorgd door lokale bandjes. Ook voor de kinderen is er van alles te doen. Waar de organisatie echter geen grip op heeft is het Nederlandse weer. Bekijk daarom altijd even het weerbericht voordat u gaat en neemt u voor de zekerheid iets mee tegen de regen.

 

Weet u nog een leuk dagje weg of wilt u dat wij aandacht besteden aan uw dorpsbraderie of jaarmarkt. Laat het ons weten door een berichtje achter te laten op deze site!

2 Responses

  1. Annie
    Annie april 11, 2016 at 9:00 am | | Reply

    Kijk vaker op jullie site en zag nu deze tip. Helaas niet bij mij in de buurt. Weet je ook een braderie in de omgeving Apeldoorn in de komende periode?

Leave a Reply