Wat te doen in Maastricht?

Op 4 februari 2016, is Maastricht uitgeroepen tot Beste Stedentrip van Nederland. De uitkomst is gebaseerd op beoordelingen van bezoekers aan de stad. Er is gekeken naar de algemene waardering, het uitgaansleven, de cultuur, de omgeving en de sfeer. De Limburgse stad werd beloond met een Zoover Award met een gemiddeld cijfer van een 8,8. Dat is een felicitatie waard! De vraag wat te doen in Maastricht is dan ook niet moeilijk te beantwoorden. De stad Maastricht maakt deze prijs voor de volle 100% waar. Het is een heerlijke stad waar ik al vele malen ben geweest en op een dagje Maastricht raak ik nooit uitgekeken.

Doorwaadbare plek

Maastricht is ontstaan als Romeinse nederzetting. Een Romeinse weg kwam uit bij een doorwaadbare plek in de Maas, ook wel triecht genoemd. De naam Maastricht betekent dan ook “doorwaadbare plek” langs de Maas.

Voor wie nog precies weet wat te doen in Maastricht: De VVV-winkel is gevestigd in het Dinghuis. Het Dinghuis een gebouw met een lange geschiedenis. De naam komt van het woord ‘dingen’, dat ‘rechtspreken’ betekent. Ook nu nog spreken we over een ‘geding’. Het gebouw stamt uit het jaar 1470. Hier kunt u informatie inwinnen over de stad en zijn omgeving maar natuurlijk ook een stadsplattegrond, de stadsgids en andere zaken die van pas komen tijdens je verblijf in Maastricht.

Wat te doen in Maastricht? Wat te doen in Maastricht

Als ik naar Maastricht ga, bezoek ik als eerste het Vrijthof voor een kopje koffie en een stukje vlaai. Bijna alle cafés en restaurants op het Vrijthout hebben ruime terrassen waaraan het plein een deel van zijn faam te danken heeft. Ook vinden hier regelmatig evenementen plaats, zoals de bekende optredens van Andre Rieu.

In het historisch centrum van Maastricht, gelegen tussen drie pleinen: het Vrijthof,  Keizer Karelplein en het Henric van Veldekeplein ligt De Sint Servaasbasiliek. De kerk is de oudste nog bestaande kerk van Nederland en behoort tot de Nederlandse UNESCO-monumenten. De kerk, de kloostergangen en de schatkamer zijn dagelijks geopend voor publiek en tegen betaling te bezichtigen. Meer informatie: www.sintservaas.nl

Maastricht is de ultieme modestad. Dus bij het lijstje wat te doen in Maastricht, moeten zeker de vele leuke boetieks en winkels van  bekende modemerken staan. Ook zijn er authentieke speciaalzaken op het bied van accessoires en design. Dit alles maakt de stad een waar feestfestijn voor modeliefhebbers. Zondags zijn de winkels open vanaf 12 uur.

Omgeving Maastricht

Wat te doen in MaastrichtOok rondom Maastricht is er genoeg te ontdekken. Wat dacht u van een bezoek aan de Limburgse Mergelgrotten of de grotten van de Sint Pietersberg, zowel bovengronds als ondergronds ? Speciaal voor kinderen van 3 t/m 8 jaar wordt er een kindergrottentocht aangeboden. Of wat dacht u van een rondvaart over de Maas?  Deze variëren van een korte rondvaart op de Maas tot een complete dagtocht naar Luik.

De vraag wat te doen in Maastricht en omgeving is dus niet moeilijk te beantwoorden. En na een dagje shoppen of sight-seeing kunt u een van de vele restaurantjes en eetgelegenheden bezoeken. Er is voor ieder wat wils en voor iedere beurs is er een mogelijkheid.

 

Heb jij nog een tip voor mij voor mijn volgende bezoekje aan Maastricht?

3 Responses

 1. Limburgse mergelgroeven - Nederlandinfoblog.nl

  […] Dagje uit in Maastricht […]

 2. FLOYD
  FLOYD mei 21, 2016 at 3:08 am | | Reply

  Wat te doen in Maastricht? Van het Vrijthof tot de St. Pieter, maak er een leuk uitje in het centrum van de stad van en bezoek o.a. het Bonnefanten museum!

 3. Nederlandse vestingsteden - Nederlandinfoblog.nl

  […] kent nog veel meer vestingsteden (ruim 150), zoals het bourgondische Maastricht, Geertruidenberg en het noordelijk gelegen […]

Leave a Reply