Vliegerfestival Scheveningen

Op 23 en 24 september vindt in Scheveningen weer het grootste internationale vliegerevenement van Nederland plaats, het Vliegerfestival. Dan zijn er vliegers in alle soorten en maten te zien. Er zijn vliegershows met verschillende thema’s zoals historie, natuur cultuur maar ook science fiction. Het Vliegerfestival Scheveningen zal voor de 39e keer op het strand van Scheveningen georganiseerd worden. Afhankelijk van het weer zullen de meer dan 100 vliegeraars uit de hele wereld er weer een fantastisch evenement van maken.

Geschiedenis van het vliegeren

Rond 400 voor Christus duikt de eerste officiële vlieger op in China. Er zijn aanwijzingen dat de eerste vlieger al 600 jaar eerder is uitgevonden. Dit vindt zijn oorsprong  in China omdat daar zijde en bamboe volop aanwezig was, de ideale materialen voor een goede vlieger. De eerste vliegers werden gebruikt voor signaleren, communiceren, militaire doeleinden en het meten van afstanden van de windsnelheden. De eerste vliegers werden onder meer gebruikt om de afstand tot een muur te kunnen meten. Door gebruik te maken van deze techniek konden militairen in Japan zelfs een oorlog winnen. Via Marco Polo belandt de vlieger rond de tijd van de Middeleeuwen in West Europa.

De vlieger in Europa

De vlieger werd in Europa hoofdzakelijk gebruikt tijdens de oorlog. Vanuit Europa zijn de vliegers verspreid naar Japan en Maleisië. In de 18e en 19e eeuw kwam men er achter dat vliegers sterk genoeg waren om mensen in de lucht te trekken en het werd “manlifting” geïntroduceerd. Dit was het begin van het eerste vliegtuig dat in 1903 werd uitgevonden door de gebroeders Wright. Benjamin Franklin, een Amerikaanse wetenschapper, liet in 1750 een reusachtige vlieger door een bliksemwolk vliegen om zo elektriciteit op te kunnen wekken.

In de 20ste eeuw ontstaat er een grote keuze in vliegermodellen. Tegenwoordig heb je de trick- en teamvliegers en kitesurfen. Duizenden mensen beoefenen het kitesurfen op de Nederlandse meren en langs de Noordzeekust.

Vliegerfestival Scheveningen

Naast het Vliegerfestival Scheveningen zijn er op een aantal plaatsen in Nederland ook vliegerfestivals:
– Op 5 en 6 mei 2017 vindt in Valkenswaard een vliegerfestival plaats. Tijdens het festival laten de vliegeraars uit heel Europa u kennis maken met deze geweldige sport. Er zijn vliegers te zien van enkele centimeters klein tot meer dan 25 meter groot in alle soorten en maten.
– Op 25,26, 27 en 28 mei 2017 vindt een vliegerfestival plaats in Meppel.
– Op de Grote Rietplas te Emmen vindt van 19 t/m 21 augustus 2017 het 28e Internationaal Vliegerfestival plaats, een festival voor jong en oud.

Klik hier voor meer informatie over vliegerfestivals, waaronder vliegerfestival Scheveningen.