Tips voor een bezoek aan Tilburg

In mijn vorige blog heb ik al wat informatie over Tilburg gegeven. Een stad die niet echt bekend is in Nederland, maar heel veelzijdig is en veel te bieden heeft. Daarom nu enkele tips voor een bezoek aan Tilburg.

Tips voor een bezoek aan Tilburg

Horeca

Tilburg heeft een uitgebreid horeca- en uitgaansaanbod. In het centrum is de horeca geconcentreerd rondom de Heuvel (het centrale plein van de stad), de Korte Heuvel, het Piusplein en de Paleisring, de Stadhuisstraat en de Oude Markt en het Pieter Vreedeplein. Dit gebied is ook geregeld het decor van gezellige grote en kleine evenementen. Voor terrassen kan men bijna aaneengesloten terecht vanaf de Oude Markt, via de Stadhuisstraat naar het Piusplein, de Heuvel en de Korte Heuvel richting muziektempel 013.

Er zijn wekelijks live concerten (onder andere in café Cul de Sac, Weemoed, Stadsherberg Meesters) en bij Jazzpodium Paradox en de Concertzaal/Schouwburg. Ook organiseren cafés regelmatig samen met elkaar activiteiten. Bijvoorbeeld tijdens carnaval en tijdens de kermis in juli, maar ook bij andere evenementen, zoals het Festival van het Levenslied.

Shoppen

Het centrale plein in Tilburg, de Heuvel, en het Pieter Vreedeplein hebben een ruim winkelaanbod, waar over het algemeen de landelijke winkelketens zijn te vinden. Bij slecht weer kan er overdekt gewinkeld worden in de Emmapassage (Paleisring), de Schouwburgpromenade (aan de gelijknamige promenade) en de Heuvelpoort (Heuvelpoort), alle gelegen in het centrum.

Wie op zoek is naar kleine speciaalzaken kan terecht in het zogenaamde ‘Dwaalgebied’. Vanaf het station loop je via de Stationsstraatnaar de Noordstraat, Tuinstraat, Vijfsprong, Lange Nieuwstraat en Willem II-straat. Wie goed oplet kan er ook veel statige herenhuizen vinden.

Kermis

Bij tips voor een bezoek aan Tilburg kun je de jaarlijkse kermis niet missen. Liefhebbers van de kermis kunnen hun hart ophalen in Tilburg. Hier is namelijk, van vrijdag 19 juli tot en met zondag 28 juli, de grootste amusementslocatie van ons land in de open lucht te vinden. Inclusief een nostalgische kermis, de expositie ‘Kermiscultuur’, Roze Maandag en Single Friday. Tilburg pakt de zaken rondom dit jaarlijkse feest groots aan. De complete binnenstad wordt ervoor afgesloten om ruimte te maken voor een 4.5 km lang lint van allerlei attracties. Er is zelfs een eigen radiozender, Kermis FM. Jaarlijks komen er ongeveer één miljoen bezoekers op af.

Kruikenzeiker Tips voor een bezoek aan Tilburg

Tijdens carnaval gaat Tilburg door het leven als Kruikenstad en haar inwoners als ‘kruikenzeikers’. Een beeld van de kruikenzeiker staat in de Heuvelstraat. Waar komt de term vandaan? In Tilburg is algemeen bekend dat een van de vloeistoffen die werd toegepast in het productieproces van textiel urine was. Hierin zit namelijk het stofje ureum, dat uiterst geschikt bleek voor het reinigen van pas geschoren wol. Het verhaal wil tevens dat veel Tilburgers tegen een vergoeding hun urine – gedeponeerd in kruiken – inleverden bij de fabrieken. Zij ‘zeikten in kruiken’.

Heb jij ook nog tips voor een bezoek aan Tilburg? Ik hoor ze graag.

 

 

Leave a Reply