Theater Carré

De eerste voorstelling in het stenen circustheater aan de Amstel werd door circusdirecteur Oscar Carré gegeven op 3 december 1887. Theater Carré is sinds het einde van de 19e eeuw één van de trekpleisters van Amsterdam.

Theater Carré

De Nieuwe Rotterdamsche Courant schreef op 3 december 1887: “Indien gij het grootsche gebouw aan den Amstel binnentreedt, besterft het woord “paardenspel” u op de lippen (…). Het is een paleis, dat u door zijne afmetingen niet alleen, maar door zijne inrichting aan iets vorstelijks doet denken. Breede toegangen, gemakkelijke trappen, fraaie koffiekamers en foyers – en dan de hoofdzaak: eene kleurrijk gedecoreerde zaal, imposant door hare wijdte en hoogte.” Carré heeft naast vele hoogte punten ook vele diepe dalen gekend maar gelukkig bestaat Theater Carré nog altijd en heeft het nog steeds een groot aantal nationale en internationale sterren op haar podium.

Paardenspel

De Carré’s waren een Frans-Duitse familie die sinds het einde van de 18e eeuw met een circus door Europa trokken. Na landen als Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk werd ook Nederland aangedaan en in Amsterdam werden goede zaken gedaan. Tijdens de jaarlijkse kermis op het Amstelveld in september 1863 voerde stamhouder Willem Carré en de familie haar paardenspel voor het eerst op. Toen het stadsbestuur in 1875 besloot om de circussen af te schaffen, bedacht Oscar Carré (Willem Carré was inmiddels overleden) in Amsterdam een circusgebouw vlakbij het Amstelveld te laten bouwen. Hier waren immers altijd reizende circussen te vinden.

Koninklijk Circus Carré

Hij kreeg toestemming van de gemeente om een tijdelijk houten theater te bouwen in de Plantage. Nadat koning Willem III zeer enthousiast was na een optreden van Oscar Carré, kreeg Carré in 1870 het predicaat “Koninklijk Circus Carré”. Na drie jaar kreeg Oscar Carré toestemming voor het plaatsen van een groter gebouw maar dat bleek ook al snel te klein. In 1879 betrok Carré daarom een houten gebouw aan de Amstel. Het zou wederom een tijdelijke locatie zijn maar Oscar Carré plaatste een stenen gevel waarmee het pand een permanent karakter kreeg. Het gemeentebestuur gaf Carré in 1881 opdracht het pand binnen twee maanden af te breken. Na diverse onderhandelingen kreeg hij toch een permanente vergunning.

Hoge prijs

In 1891, tijdens een van de vele Europese tournees komt de speciale Carré-trein in botsing met een goederentrein. Het ongeluk kost zijn vrouw Amalia het leven. Ook een groot deel van het circusmaterieel was bij de ramp verloren gegaan. Toch staat Oscar vier dagen later alweer in de piste: ‘the show must go on’. Oscar Carré hertrouwd met Ada Graham, maar zij overlijdt enkele jaren later. Oscar Carré komt deze verliezen niet te boven en komt steeds dieper in de schulden. Het circus verliest steeds meer terrein aan de opkomende bioscopen en het variété. Onder dreiging van een faillissement, is hij een gebroken man en neemt Oscar de meest dramatische beslissing van zijn leven. Na zijn laatste voorstelling in Scheveningen neemt hij zijn geliefde Trakehner-paarden mee naar de duinen waar hij ze één voor één dood schiet. Na toenemende gezondheidsproblemen overlijdt Oscar Carré in 1911 op 65-jarige leeftijd.

Succesvol theater

Eind jaren ’70 werd Theater Carré overgenomen door de gemeente Amsterdam. In de loop der jaren heeft het theater diverse veranderingen ondergaan en voldoet daarmee aan de eisen van vandaag. Bij renovaties blijft het authentieke karakter altijd behouden. Tegenwoordig wordt Carré gebruikt voor musicals, popconcerten, muziekvoorstellingen, theaterstukken en cabaret en is één van de succesvolste theaters van Nederland.

Wilt u ook een keer dit bijzondere theater ontdekken, kijk dan op de site van het theater naar het programma.

Leave a Reply