Prinsjesdag

De symbolen van Prinsjesdag zijn de koning en koningin, de Gouden Koets, het koffertje van de Minister van Financiën en de troonrede. Prinsjesdag vindt plaats op de 3e dinsdag in september en is een traditie in Nederland. Eind 18e eeuw was het de dag waarop de verjaardag (8 maart) van prins Willem V werd gevierd. De bevolking vierde dan groot feest en sindsdien is het elk jaar een vast ritueel geworden.

De troonrede Prinsjesdag

De troonrede werd voor het eerst werd voorgelezen op 2 mei 1814. Op Prinsjesdag vertrekken de Koning en Koningin in de Gouden Koets vanaf Paleis Noordeinde naar het Binnenhof. Langs de route staan duizenden mensen om een glimp van de koninklijke familie op te vangen. In een Verenigde Vergadering in de Ridderzaal spreekt Koning Willem-Alexander de troonrede uit. Hierbij zijn de leden van de Eerste en Tweede Kamer aanwezig alsook de leden van het kabinet, de Raad van State en andere genodigden. In de troonrede worden de plannen van de regering voor het komende jaar voorgelegd.

Hoera

Nadat de Koning de troonrede heeft voorgelezen wordt er door de Voorzitter van de Eerste Kamer hard “Leve de koning” geroepen. Deze traditie stamt uit 1897, toen de destijds 17-jarige Wilhelmina koningin Emma vergezelde. Toen ze langs het oudste Kamerlid Donner liep, klonk spontaan het driewerf hoera. Dat is zo gebleven. Daarna gaat de Koning met zijn gevolg weer terug naar paleis Noordeinde waarna zij op het balkon het volk toezwaaien.

Prinsjesdag3e Maandag van september

 In de grondwet van 1848 kwam te staan dat de koning de troonrede op elke derde maandag van september zou houden. Dit was voor veel volksvertegenwoordigers een probleem omdat zij dan op zondag moesten gaan reizen om de dag erop op tijd in Den Haag te kunnen zijn. Daarom werd in 1887 besloten dat Prinsjesdag voortaan op de derde dinsdag in september zou worden gehouden.

Hoedjes Prinsjesdag

PrinsjesdagPrinsjesdag omvat diverse bijzondere rituelen zoals het ritje van de Gouden Koets en de balkonscène. Maar sinds kort is het dragen van een opvallende hoed door de vrouwelijke aanwezigen ook een traditie. De hoofdrol in deze traditie is weggelegd voor Erica Terpstra. In 1977 mocht Erica Terpstra als pas gekozen Kamerlid van de VVD de troonrede bijwonen. Als een soort eerbetoon aan de Koningin besloot ze een hoed te dragen naar de ceremonie. Een nieuwe traditie was geboren! Sindsdien wordt er aan de hoedjesparade veel aandacht besteed. Door de pers wordt haast net zoveel aandacht besteed aan de hoedjes als aan de rijksbegroting. Door de politieke partijen worden de hoedjes soms gebruikt om een statement te maken. Het is altijd een genoegen om te kijken naar wie de meest opvallendste, grootste of lelijkste hoed draagt.

 

Leave a Reply