Pierre Cuypers

Alhoewel ik een grote interesse heb in oude gebouwen en hun geschiedenis, heb ik me eigenlijk nooit verdiept in de personen die deze gebouwen hebben ontworpen. Zo had ik ook nog nooit van Pierre Cuypers gehoord, terwijl ik al wel vaak op het Centraal Station van Amsterdam ben geweest en in het Rijksmuseum. Pierre Cuypers; verketterd en vereert is de architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station. Wie was die architect die Amsterdam weer een katholiek gezicht wilde geven?

Pierre Cuypers; Architect en restaurateur Pierre Cuypers

Pierre Cuypers werd op 16 mei 1827 in Roermond geboren. Zijn vader was een kerkenschilder. Cuypers ging aan de Kunstacademie en Antwerpen Architectuur studeren. Na zijn studie zette Cuypers in Roermond een kunstwerkplaats op voor kerkattributen waar kunst en meubelstukken werden gemaakt. Toen in 1853 de bisdommen in Nederland werden hersteld, voor 1798 konden rooms-katholieken alleen in schuilkerken samenkomen, mochten er weer echte, nieuwe kerken worden gebouwd. Van de 100 kerken die hij ontwierp, zijn er ongeveer 70 gebouwd. Hij restaureerde vele kapellen en kloosters. Oude kerken die door hem gerestaureerd werden, kregen duidelijk zijn stijl. Een voorbeeld hiervan is de Romaanse Munsterkerk in Roermond. Hij liet twee oorspronkelijke torens vervangen door nieuwe; één barokke toren liet hij slopen en twee andere onvoltooide toren liet hij sterk verhogen.

Op het gebied van restauraties was Cuypers iemand waar niemand omheen kon.  Tot na 1900 zijn er bijna geen restauraties geweest waarbij hij niet betrokken is geweest. Weetje: De troon waarop ieder jaar de troonrede wordt uitgesproken en die stamt uit 1904 komt ook van zijn hand.

Rijksmuseum

Cuypers won in 1875 een prijsvraag om aan de zuidelijke rand van de stad een Rijksmuseum te ontwerpen. Het museum is een bouwwerk met een mengeling van gotische en renaissance-elementen; een voor die tijd ‘waarachtig nationaal gebouw’. Velen vonden het gebouw te ouderwets en te weinig écht Nederlands. Toch werd het museum in 1885, zeven na aanvang van de bouw, officieel geopend.

Het Rijksmuseum heeft in de loop van de jaren vele verbouwingen meegemaakt en heeft daardoor steeds meer van het originele karakter verloren. De grote verbouwing van de afgelopen negen jaar was vooral bedoeld om dat originele karakter zoveel mogelijk terug te brengen.

Centraal Station

In 1882 werd begonnen met de bouw van het nieuwe Centraal Personenstation. Het is een van de belangrijkste en meest omstreden architectonische projecten op het einde van de negentiende eeuw. Pierre Cuypers heeft samen met Dolf van Gendt het gebouw ontworpen. Cuypers bemoeide zich met de ontwikkeling en uitstraling van het stationsgebouw, terwijl Van Gendt zich op de constructie richtte waaronder ook het dak van het station viel.

Groots Nederlander Pierre Cuypers

Cuypers bleef tot op hoge leeftijd actief. In Vlissingen en Venlo bouwde hij in 1914 zijn laatste kerken. Hij overleed in 1921 in Roermond. Naast de vele onderscheidingen die hij heeft ontvangen werd Cuypers in 2006 verkozen tot grootste Limburger aller tijden in de categorie kunst en architectuur.

One Response

  1. Koninklijke wachtkamers - Nederlandinfoblog.nl

    […] 1881 is het stationsgebouw van het Centraal Station in Amsterdam ontworpen door architect P.J.H. Cuypers uit Roermond. In zijn bouwstijl zijn veel invloeden uit de Middeleeuwen te herkennen. De […]

Leave a Reply