Pasen

Binnenkort is het alweer Pasen. De vastentijd die begon op Aswoensdag en 40 dagen duurde, is dan voorbij. Voor vele mensen is de Paastijd een tijd van groei, bloei en ontwikkeling. Ik heb hele andere herinneringen aan Pasen, die ik toch ook met jullie wil delen. De Paastijd herinnert mij aan de tijd dat ik op kostschool zat en alle bezigheden die hiermee te maken hebben. Ik was een jaar of 11 en heel Pasen zei mij weinig. Trouwens, géén van de christelijke feestdagen.

Pasen en kinderen

Het waren voor de kinderen die intern waren minder leuke dagen. In plaats van na school lekker naar buiten gaan om te spelen, zaten we 5 dagen achter elkaar in de kapel! En dan niet voor een gewone mis, maar een extra lange mis mét gezang. Rond de Paastijd was de kapel ieder dag anders aangekleed en de pastoor had iedere keer andere ‘kleren’ aan. De nonnen waren heel serieus en nee, er werd weinig gelachen maar wel heel veel gebeden.

 

Witte Donderdag

Het begon al op donderdag, namelijk Witte Donderdag. Het kruisbeeld in de kapel was bedekt met een wit laken dat een beetje sinister aandeed. Op Witte Donderdag wordt het laatste avondmaal van Jezus met de apostelen herdacht. Tijdens deze plechtigheid moesten 12 meisjes (de apostelen voorstellend) met hun blote voetjes op het altaar gaan zitten.  Dan kwam zuster overste met een bakje met warm water en meneer pastoor die dan jouw voetjes ging wassen. Dat kietelde en voelde heel erg onaangenaam; meneer Pastoor die jouw voeten wast. Ik heb echt nooit begrepen wat Jezus hiermee hoopte te bereiken. In zuidelijke landen werd voetwassing gedaan als dienst aan gasten oftewel een teken van gastvrijheid, dus ik neem aan dat dit ook de bedoeling van Jezus is geweest ten aanzien van zijn discipelen.

Kruisweg

Dan komt Goede Vrijdag; een hele zware dag. ’s Middags alweer naar de kerk! Op deze dag wordt Jezus gekruisigd en dus wordt er in plaats van een mis de Kruisweg gelopen of gebeden. Met de Kruisweg doe je de lijdensweg van Jezus na, die loopt van het paleis van Pontius Pilates tot op de berg Golgotha. 14 Schilderen hingen aan de muur en ieder schilderij stelt een afbeelding voor. En 14 keer werd er een gebed gedaan. Van volwassenen kan ik begrijpen dat ze hierin meegaan, maar kinderen!! En ’s avonds geen vlees en zeker geen snoepje voor het naar bed gaan. Ook werd er geen verhaaltje verteld. Kortom een trieste dag voor de kinderen. En dan de zaterdag…. Paaszaterdag of Stille Zaterdag. Op deze dag ligt het lichaam van Jezus in het graf. Geen mis, maar wel gebeden in de kerk.

Paasfeest

En dan is het eindelijk Pasen, ofwel Paaszondag. Feest! Jezus is herrezen! Hoe? Geen idee! Op ons Paasbest (waar komt die naam toch vandaag ?!) naar het Paasontbijt met lekkere verse broodjes in plaats van brood. Ook zaten we met 5 kinderen aan tafel in plaats van 18 aan één grote tafel.  Dan, toch weer naar de mis, maar die is nu een stuk minder vervelend en na de mis: eitjes zoeken ! Dat hadden de nonnetjes toch goed gedaan; dat moet ik ze meegeven. Ze hielpen ons door met mandjes achter ons aan te lopen en stiekem aanwijzingen te geven. Om 5 uur werd er weer gezamenlijk gegeten en bij het naar bed gaan werd er een verhaaltje verteld.  Het was echt een leuke dag. Paasmaandag was eigenlijk, op het eitjes zoeken na, een herhaling van 1e Paasdag.

 

De goede oude tijd vol leuke herinneringen aan Pasen en andere feestdagen, maar ook wat mindere zoals die lange zit in kerk. Heb jij ook een ervaring met een van de feestdagen of specifiek met Pasen die je als kind hebt meegemaakt? Zou je die dan met ons willen delen ? Heel benieuwd wat jij ervan vindt.

One Response

  1. LMC van Beusecom
    LMC van Beusecom maart 23, 2016 at 6:24 pm | | Reply

    Ook ik hen “intern” gezeten en herken hier veel in.

Leave a Reply