Ontstaan van Philips

Het ontstaan van Philips begint ermee dat Frederik Philips, tabakshandelaar, fabrikant en bankier (én volle neef van Karl Marx) en zijn zoon Gerard, werktuigbouwkundig ingenieur, op 15 mei 1891 een onderhandse akte ondertekenden waarmee hun vennootschap Philips & Co een feit werd. In eerste instantie begon het bedrijf als gloeilampenfabriekje, maar kende zoveel succes dat zij in staat waren veel concurrende gloeilampenfabrieken op te kopen. In 1895, vier jaar na het ontstaan van Philips, worden er 200.000 gloeilampen verkocht. Drie jaar later al meer dan 1 miljoen. Eind jaren ’90 is Philips & Co. één van de grootste producenten in Nederland en met 1.000 medewerkers de grootste industriële werkgever. In 1908 volgde de overname van een machinefabriek waardoor Philips zijn eigen gloeilampenfabrieken ging fabriceren.

Ontstaan van Philips en het Drents Dorp

Ontstaan van PhilipsMede door dit succes kon Philips uitbreiden naar andere productietakken zoals glas- en papier- en metaalfabriek. Philips groeide in de jaren 30 uit tot één van de grootste bedrijven van Nederland en had arbeiders nodig. Philips trok veel goedkope arbeidskrachten uit onder andere Drenthe aan en daardoor ontstond de enorme behoefte aan arbeiderswoningen. De arbeiderswoningen die er stonden verkeerden in zeer slechte staat en daarom richtte Philips zelf een woningbouwvereniging en in 1910 werd begonnen met de bouw van het Philipsdorp.

De huizen waren ruim en modern. Ze hadden gas- en waterleiding en waren aangesloten op de riolering in tegenstelling tot het stadscentrum van Eindhoven en de losse gemeenten die het nog met een open riool moesten doen. Omdat er een enorme woningnood was, waren in 1912 bijna alle huizen in Philipsdorp al dubbel bewoond. Er waren toen al 143 kostgangers geregistreerd. Philips bouwde in die tijd aan de nieuwe glasfabriek en trok glasblazers uit Maastricht en Leerdam waardoor het Philipsdorp behoorlijk uitgebreid werd. Nu, zo’n 125 jaar na het ontstaan van Philips, bestaat de wijk Drents Dorp (het oude Philipsdorp) in Eindhoven nog steeds.

Philips na de tweede wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Eindhoven en daarmee enkele Philipsfabrieken gebombardeerd maar Philips kwam vrij ongeschonden uit de oorlog en kon na afloop ook in het buitenland vestigingen openen. Radio’s en televisies werden producten waarneem grote winsten werden behaald. Na 1974 werd Philips door de concurrente gedwongen te bezuinigen en steeds meer productietakken werden verplaatst naar het buitenland. Ook het personeelsbestand kromp aanzienlijk. In 1991 wordt de N.V. Philips Gloeilampenfabrieken omgedoopt tot Philips Electronics N.V. Het hoofdkantoor verhuist naar Amsterdam en de Philips High Tech Campus wordt opgericht. Philips concentreert zich in toenemende mate op de kerngebieden zorg, welzijn en duurzaamheid. Onveranderd is de mondiale oriëntatie. Want alleen met een wereldwijde aanpak, zal het wezenlijke verschil gemaakt kunnen worden. De wereld blijft het werkterrein van Philips.

Heb jij een persoonlijk verhaal over het ontstaan van Philips, laat het ons weten!

One Response

  1. LMC van Beusecom
    LMC van Beusecom maart 23, 2016 at 6:28 pm |

    Mijn opa en oma waren een van de eerste bewoners van het Drents dorp. Zij kwamen uit Emmercompascuum. Leuk stukje !

Comments are closed.