Ontstaan 1 april grap

Ontstaan 1 april grap; Het is bijna weer 1 april en op deze dag worden mensen in veel landen voor de gek gehouden. Veel goed bedoelde grappen worden uitgehaald om iemand in het ootje te nemen. De traditie van de 1 april grap bestaat niet alleen in Nederland. De grap komt op ongeveer dezelfde manier in grote delen van Europa voor en is ook bekend in Amerika, Rusland, Australië en Noord-Afrika.

Verschillende namen

De Duitsers noemen het Narrentag. In Vlaanderen wordt het Verzenderkens-dag genoemd en in Engelstalige landen April Fool’s Day. Eén van de eerste spotberichten verscheen in de London Evening Standard in 1846: de aankondiging van een grote ezelshow die op 1 april zou worden gehouden. Een 1-april grap heet in Frankrijk ‘poisson d’avril’ (‘aprilvissen’). Ongemerkt wordt een uit papier geknipte en ingekleurde vis op de rug van het slachtoffer geplakt, die daar vervolgens de hele dag mee rondloopt.

Ontstaan 1 april grap

Er wordt beweerd dat deze traditie in Frankrijk is ontstaan. Met de invoering van de Gregoriaanse kalender in 1582 werd nieuwjaarsdag verplaatst naar 1 januari. Voorheen was het gebruikelijk dat Nieuwjaarsfeesten 8 dagen werden gevierd nl. van 25 maart tot 1 april.  Met de verandering van het kalendersysteem werd Nieuwjaar verplaatst naar 1 januari. Mensen die het nieuwe kalendersysteem weigerden te aanvaarden of dit vergaten, kregen uitnodigingen voor niet-gehouden feestjes of grappige presentjes.

1 april in Nederland ontstaan 1 april grap

Over de viering van 1 april in Nederland is tot het eind van de negentiende eeuw heel weinig bekend. Cultuurhistoricus Jan ter Gouw constateerde in 1871 dat de grappen vooral door kinderen en schooljeugd werden uitgehaald. Een kinderfeest met standaardgrappen als: Je bent wat vergeten! Wat dan? Je voetstappen! Eind negentiende eeuw komen er ook april grappen in de kranten voor.

Een goede 1 april grap

Sommige 1 april grappen kunnen te ver gaan waardoor je mensen schade kunt berokkenen en dat mag nooit de bedoeling zijn. Welke grap is een echte 1 april grap of wat maakt een grap nou zo goed?

  • Hou het simpel ! Je zult zien dat mensen er daardoor sneller intrappen.
  • Je beoogde slachtoffer mag niet gewond raken
  • Je moet achteraf altijd zeggen dat het een 1 april grap betreft.
  • Hij/zij moet denken dat er iets gaat gebeuren, terwijl dat helemaal niet zo is

Mensen halen grote en kleine grappen met elkaar uit. Het is vandaag een echte feestdag, want mensen zijn vrolijk en maken extra plezier.

Leave a Reply