Nederlandse volksdansen

Tot op de dag van vandaag zijn in Nederland de volksdansen nog erg populair. Volksdansen werden gedanst op schoenen en niet op klompen. Klompen werden soms gebruikt maar niet al te vaak. De beoefening en uitvoering van de Nederlandse volksdansen werd nog gedaan tot zeer recent in de 20ste eeuw maar stierf langzamerhand uit naarmate de populariteit van de moderne dansen steeg. De liedjes waarop men danst worden vaak begeleid door een viool maar later werd deze vaak vervangen door een trekzak of een accordeon.

Dorpsfeesten Nederlandse volksdansen

De volksdansen in Nederland en België zijn zeker nog niet uitgestorven. In sommige dorpen worden ze nog steeds uitgevoerd op lokale feesten. In Vlaanderen brengt de volksdans de hele gemeenschap van een bepaalde regio bijeen in een gezellige en traditionele sfeer. Dit is ook de bedoeling van deze dansstijl. Sinds de Middeleeuwen is het al een gebruik dat men toepaste tijdens feesten.

Dansscholen

Tegenwoordig zijn volksdansen nog altijd een onderdeel van het aanbod dat door dansscholen wordt aangeboden. De categorieën volksdansen kunnen bestaan uit Europese, Afrikaanse of Aziatische volksdansen.

Stijl

Van regio tot regio kan de stijl van het volksdansen verschillen. Het is dan ook aan te raden om voor je je inschrijft voor een bepaalde soort, je je op de hoogte brengt van de bewegingen.  Zo kan men van elke danssoort wel een goed beeld krijgen van het verloop van de lessen en welke bewegingen men hierdoor zal kunnen aanleren en aanwenden tijdens een opvoering. Vrijwel elk dorp zal een lokale groepering hebben die deze volksdansen coördineert op festiviteiten in de regio.

Nederlandse volksdansen Nederlandse volksdansen

Bij Nederlandse volksdansen dans je bijna altijd met een partner. De bekendste dansen in Nederland zijn de Kruispolka, Spaanse Wals Horlepiep en Mazurka. Omdat mensen steeds meer reizen, zijn deze dansen ook in de rest van West-Europa te vinden.

De Klompendans is bijna bij iedereen bekend en is de oudste en meest folkloristische volksdans. Deze volksdans wordt uiteraard op klompen uitgevoerd. Dan hebben we ook nog de Driekusman en de Hoksebarger.

Jong en oud

Volksdansen is een gezellige en afwisselende bewegingsvorm voor jong en oud. Volksdansen bestaat uit een selectie van dansen uit alle landen van de wereld en daardoor zeer afwisselend. Iedereen die een  beetje muzikaal is aangelegd kan er aan meedoen; het is meer ontspanning dan inspanning. Op veel plaatsen zijn volksdansengroepen speciaal voor 55-plussers opgericht

Leave a Reply