Nederlandse vestingsteden

Live wandelen door de geschiedenis kan nergens beter dan in Nederlandse vestingsteden. Deze strategisch gelegen steden werden tussen de 15e en 18e eeuw ingezet om de landsgrenzen en de burgerbevolking te beschermen tegen vijandelijke aanvallen van buitenaf, zoals de Spanjaarden. Het versterken gebeurde op vernuftige wijze met muren, stadswallen, bastions, poorten, grachten en andere verdedigingswerken. In een aantal Nederlandse vestingsteden zijn deze verdedigingswerken nog goed bewaard beleven. Kom het zelf maar eens bekijken en vooral beléven. Hierbij een aantal mooie bekende Nederlandse vestingsteden die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Bekende Nederlandse vestingsteden

Brielle

Brielle, ken je waarschijnlijk van de watergeuzen en van ‘op 1 april verloor Alfa zijn bril’? Het gaat allemaal over die ene dag, 1 april 1572, toen de Watergeuzen voor de Noordpoort van Den Briel stonden om de stad op te eisen. De bekende hertog van Alva stuurde vervolgens een leger om de stad te heroveren. Hoe slim deze veldheer ook was, tegen de watergeuzen kon hij niet op. Ze zetten de sluizen open en verdreven de Spanjaarden. En dus verloor Alva Den Briel, later verbasterd tot zijn bril. Den Briel veranderde daarna in een vestingstad. Leuk om te bezoeken is het Historisch Museum Den Briel. Nog altijd wordt op 1 april de herovering op de Spanjaarden en de hertog van Alfa nagespeeld op de Geuzenmarkt.

Woudrichem

Vesting Woudrichem is een bijzondere plaats met een rijke historie. Te zien aan de Martinuskerk in het centrum, de militaire gebouwen en de monumentale Gevangenpoort. Deze poort was ooit een uitvalsbasis voor misdadigers en is nu een goed eetadresje. Woudrichem is naast vestingstad ook vissersstad, te zien tijdens de gezellige Visserijfeesten. Vanuit Woudrichem brengt de veerdienst je zo naar Gorinchem, Fort Vuren en Loevestein, die samen de Vestingdriehoek vormen. Fort Vuren is zo’n plek voor mooie wandelingen, je spot er vleermuizen en je kunt zelfs logeren in het fort of in een bunker, type erfgoedlogies.

Vestingstad Naarden

De vestingstad Naarden ontstond om onder meer Holland en Amsterdam te verdedigen tegen de vijand. De hoofdwal van destijds is nog altijd in tact, net als zes bastions en ravelijnen die in de gracht liggen. Bezoek vooral het Nederlands Vestingmuseum en pak de museumboot door de vestinggracht om de historische sfeer te proeven. Nederlandse vestingsteden

Willemstad

Willemstad was tot en met 1944 een officiële vesting. Deze stad is een strategisch huzarenstukje van Willem van Oranje. Willemstad is namelijk ontstaan uit het dorpje Ruigenhil, dat op een eiland aan het Hollandsch Diep ligt, een uitmuntend waterpunt voor de scheepvaart tussen Holland, Zeeland en Antwerpen. Willem van Oranje liet dit dorpje in 1583 versterken met allerlei werken. Geen betere plek dus om te wandelen door de Nederlandse geschiedenis. Met vestingwallen, het Mauritshuis en een mooie omgeving om te fietsen en te wandelen en Fort de Hel dat allerlei activiteiten organiseert.

Bergen op Zoom

De 800-jarige vestingstad Bergen op Zoom telt meer dan 500 rijksmonumenten. Een waar kunststukje is het Markiezenhof, het stadspaleis uit de 15e eeuw, ooit het luxe verblijf van de markiezen van Bergen op Zoom. Een andere opvallend monument is de Lievevrouwenpoort, het oudste monument en gevangenenpoort van de stad uit de 14e eeuw. Struin een middagje door steegjes en over z’n oude pleinen om uit te komen op de historische Grote Markt met z’n terrassen en leuke winkels rondom. Via diezelfde Grote Markt bereik je de Gertrudiskerk met z’n kenmerkende toren die ‘de Peperbus’ wordt genoemd.

Hulst vestingstad Nederlandse vestingsteden

Er is veel strijd gevoerd voor de vestingstad Hulst, maar de vesting die de plaats moest beschermen is nog helemaal puntgaaf. Er zijn vier toegangspoorten die je goed ziet met een wandeling over de vestingmuren. Reserveer ook tijd voor de Sint Willibrordusbasiliek en het museum van de Vier Ambachten waar je in de wereld duikt van klederdracht en folkloretradities. In Hulst stuiten we ook op een sluwe figuur uit de lessen Nederlands: ‘den Vos Reynaarde’, de vos uit het gelijknamige middeleeuwse verhaal. Onder meer te zien aan een Reynaart-monument, een bronzen beeld dat ook de Hofdag van Koning Nobel toont. Als klap op de vuurpijl is er ook de Reynaertroute, een autoroute van zo’n 100 km die begint in Hulst en je vervolgens meeneemt langs allerlei hoogtepunten uit het dierenepos.

Heusden Vesting

Heusden Vesting is ontstaan rondom een waterburcht. In dit fraaie vestingstadje wachten 134 monumentale gebouwen, waaronder bijzondere vestingwerken en het Gouveneurshuis. Een stadswandeling voert je langs alle highlights en je leert over de historie van Heusden. Heusden werd overigens in 1968 geheel gerestaureerd volgens de kaart van Blaeu uit 1649, een heftig project.

 

Nederland kent nog veel meer vestingsteden (ruim 150), zoals het bourgondische Maastricht, Geertruidenberg en het noordelijk gelegen Bourtange.

Leave a Reply