Nederlandse schilders

Nederlandse schilders zijn wereldberoemd. Over de hele wereld is er aandacht voor Nederlandse kunst. Zowel werken van de oude Hollandse meesters als Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn, maar ook de modernere Nederlandse schilders zoals Karel Appel en Herman Brood.

Jheronimus Bosch Nederlandse schilders

2016 is het jaar van zo’n oude meester, namelijk Jheronimus Bosch.  In zijn geboortestad Den Bosch wordt het leven en werk van de wereldberoemde Nederlandse schilder gevierd met exposities en culturele evenementen.  Van 13 februari t/m 8 mei 2016 zijn in het Noord Brabants Museum twintig schilderijen, negentien tekeningen, verschillende drieluiken en beschilderde panelen te bewonderen. Je moet houden van zijn werk van hallucinaties, nachtmerries en gedrochten.

Nederlandse schilders in de Gouden Eeuw

Ik hou meer van de Nederlandse schilders uit de 17e eeuw, de Gouden Eeuw. De Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw worden ook wel de Hollandse Meesters genoemd. Tot deze groep behoren onder andere Jan Steen, Johannes Vermeer en Albert Cuyp. Maar de meest bekende schilder uit deze periode is toch wel Rembrandt van Rijn.

De Hollandse Meesters zijn bekend om hun Hollandse landschappen en stadsgezichten die tot op de dag van vandaag zijn terug te vinden op koekblikken met typische Hollandse lekkernijen, zoals stroopwafels en speculaas. Vooral toeristen zijn hier verzot op.

In het Rijksmuseum is een hele zaal gewijd aan Rembrandt van Rijn en zijn topstukken als De Nachtwacht en het Joodse Bruidje. De schilderijen zijn door vele mensen uit de hele wereld bezocht. Zelfs president Obama heeft onlangs tijdens een bliksembezoek De Nachtwacht bekeken.

Haagsche School

Er zijn in de geschiedenis Nederlandse schilders en kunstenaars die zich groeperen omdat ze vernieuwing nastreven. Eén voorbeeld is de Haagse School.  Dit was een groep Nederlandse kunstschilders uit Den Haag en omgeving die zich tussen 1860 en 1890 afzetten tegen de stijlopvatting die werd onderwezen aan de kunstacademies. Traditioneel werkende Nederlandse schilders gaven hun onderwerpen idealiserend weer terwijl de schilders van de Haagse School veel realistischer werkten. Schilders van de Haagse School werkten bij voorkeur buiten in de vrije natuur, met als belangrijkste aandachtspunt de weergave van het licht en de atmosfeer van het landschap.

De 20e eeuw

Latere Nederlandse schilders uit de twintigste eeuw zijn onder andere Piet Mondriaan en Jan Toorop. Zij bliezen nieuw leven in het leven van de Nederlandse kunstwereld.

 

Nederland heeft diverse musea waar de kunstwerken van de Nederlandse schilders te bewonderen zijn. Weet jij nog een mooi doek te hangen en een wat minder bekend museum? Ik hoor graag van je!

One Response

  1. Dagje Den Bosch - Nederlandinfoblog.nl

    […] jaar 2016  staat geheel in het teken van Jheronimus Bosch. Het hele jaar door vinden er feestelijke evenementen plaats.  In het Noordbrabants Museum is een […]

Leave a Reply