Nederland molenland

Nederland molenland; Nederland is het land van de molens. Waar vroeger het landschap werd bepaald door authentieke wind- en watermolens is tegenwoordig de grote witte molen voor het opwekken van duurzame energie niet meer weg te denken. Gelukkig worden de authentieke molens in stand gehouden door verenigingen en in een bijzonder geval door een plaats op de werelderfgoedlijst.

Nederland molenland

In 1923 werd de vereniging De Hollandsche Molen opgericht om de toenmalige grootschalige sloop van wind- en watermolens te stoppen. Door de introductie van elektriciteit op het platteland in de jaren twintig was de onbetrouwbare windbemaling overbodig geworden en konden werktuigen op elk gewenst moment hun werk doen. De vereniging heeft een eigen website met onder andere een database van alle meer dan 1200 molens in Nederland. Een van de huidige doelen van de vereniging is het maalvaardig maken en houden van molens.Nederland molenland
Momenteel zijn de meeste molens in bezit van gemeentes of stichtingen en worden de meeste molens door vrijwillige molenaars meestal op zaterdagen in bedrijf gehouden. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars verzorgt onder andere de opleiding van de molenaars. Wanneer een molen open is voor belangstellenden, dan heeft de molenaar aan of bij de molen een speciale blauwe molenwimpel of een vlag uithangen.

Kinderdijkse molens Nederland molenland

De molens van Kinderdijk betreffen negentien molens in het noordwesten van de Alblasserwaard, een streek in de provincie Zuid-Holland. Het gaat om poldermolens, die twee molengangen vormen en een grote (ook internationale) toeristische trekpleister zijn. Alle negentien molens van het complex zijn eigendom van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Sinds 1997 staan ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het gebied is tevens een beschermd dorpsgezicht. De molenrijen zijn alleen te voet of per fiets goed te bezichtigen. Eén van de molens, vrij dicht bij de bebouwing van Kinderdijk, is ook van binnen te bezichtigen. De molens bij Kinderdijk zijn gebouwd vanaf het einde van de vijftiende eeuw, maar de huidige molens dateren bijna allemaal uit 1738 en 1740.

Duurzame energie

Nederland gaat voor duurzame energie. Daardoor komen er steeds meer windmolens (parken) terug in het Nederlandse landschap. Daarmee wordt het toch weer Nederland molenland. Hoewel ik deze molen qua uiterlijk niet zo kan waarderen, is het wel goed dat we op deze manier omgaan met energie.

Nederland molenland
De opwekking van hernieuwbare elektriciteit door windmolens is vorig jaar in Nederland met bijna 20 procent gegroeid. In 2015 werd daarmee ruim de helft van het totaal aan duurzame energie opgewekt door windmolens. Windmolens produceerden vorig jaar in totaal bijna 7 miljard kilowattuur elektriciteit, dat is ongeveer 20 procent meer dan in 2014. De molens op zee worden hierbij steeds belangrijker, maar ook op land neemt de productie sterk toe. Op land is de capaciteit met 380 megawatt gegroeid naar 3000 megawatt. Op zee met 130 megawatt naar 360 megawatt.

Ik hoop dat in de toekomst niet het hele land wordt vol gezet met deze duurzame energie windmolens, maar dat we steeds nieuwe technieken uitvinden en meer zonnepanelen gebruiken. En laat de authentieke molen bestaan, want dat is toch iets typisch Nederlands dat we in ere moeten houden. Nederland Molenland!

One Response

  1. Kinderdijk Alblasserdam - Nederlandinfoblog.nl

    […] Ik ben nog nooit in Kinderdijk geweest, trouwens op zo veel toeristische plekjes in Nederland nog niet.  Toen een collega na een weekend enthousiast vertelde dat hij in Alblasserdam was geweest en daar de molens had bezocht, stond voor mij het besluit vast: ik ga er ook heen. Kinderdijk Alblasserdam is de plek waar de rivieren de Noord en Lek samenkomen. De molens van Kinderdijk behoren sinds 1997 tot het Werelderfgoed. Meer weten over molens in Nederland, lees onze blog Nederland molenland. […]

Leave a Reply