Kinderdijk Alblasserdam

Ik ben nog nooit in Kinderdijk geweest, trouwens op zo veel toeristische plekjes in Nederland nog niet.  Toen een collega na een weekend enthousiast vertelde dat hij in Alblasserdam was geweest en daar de molens had bezocht, stond voor mij het besluit vast: ik ga er ook heen. Kinderdijk Alblasserdam is de plek waar de rivieren de Noord en Lek samenkomen. De molens van Kinderdijk behoren sinds 1997 tot het Werelderfgoed. Meer weten over molens in Nederland, lees onze blog Nederland molenland.

Nederland waterland

Nederland is een waterland en ligt voor een deel ongeveer 7 meter onder zeeniveau. Dat wij niet onder water komen te staan danken we aan het ingenieus watermanagement dat bestaat uit dijken, duinen, stuwen, sluizen, molens en gemalen. Zelfs bij springvloed hebben we geen wateroverlast.

Kinderdijk Alblasserdam Kinderdijk Alblasserdam

Alblasserwaard is een landstreek in Zuid-Holland en wordt doorsneden door sloten, vaarten en 2 kleine riviertjes namelijk de Alblas en de Giessen. En in de laagste, westelijke punt van de Alblasserwaard vindt je het dorp Kinderdijk, waar 19 authentieke, iconische windmolens het polderlandschap sieren. Al sinds de 11e eeuw wordt het veengebied van de Alblasserwaard gecultiveerd. Om het water weg te krijgen, werden duizenden sloten gegraven en dijken aangelegd. Sinds de middeleeuwen wordt ook windkracht ingezet om de waterstand op peil te houden. Omdat de veenbodem inklinkt, moest er dag en nacht gemalen worden om het water weg te pompen.

Strijd tegen het water

Nergens in de wereld staan zoveel historische molens bij elkaar als in Kinderdijk en zijn tot heden in originele staat bewaard gebleven.  In 1738 werden de eerste 8 molens gebouwd en in 1740 werden nog eens 8 met riet bedekte windmolens gebouwd. In 1760 kwamen er nog 2 achtkante windmolens. Deze molens verplaatsten het water uit de Alblasserwaard naar de Lek.  De kracht van de wind werd door de machtige wieken overgebracht op grote schepraderen of vijzels die het overtollige water uit de – beneden zeeniveau gelegen – polders van de Alblasserwaard omhoog maalden, waarna het via sluizen in de rivier de Lek werd geloosd. Toen er in de Tweede Wereldoorlog geen brandstof meer was voor het gemaal, werden de molens weer volop ingezet. En als het zou moeten zouden de originele molens zo weer ingezet kunnen worden.

Een bezoek aan de molens van Kinderdijk is gratis. Tegen betaling kan één van de molens vanbinnen worden bezichtigd die je het leven van een molenaar in vroegere tijden laat zien.

Wandelen

Kinderdijk Alblasserdam is bovendien de ideale uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars. Vanaf de dijk bij het Kinderdijkse molencomplex kunt u het bewegwijzerde Kinderdijkpad volgen; dit betreft een schitterende wandeling van 9 tot 12 kilometer die u over lokale verharde paden en grasdijken voert. Het mooie van deze wandelroute is dat u continu uitzicht houdt op de molens en het omliggende natuurrijke gebied! Mocht Kinderdijk voor u deel uitmaken van een meerdaagse wandeltocht, dan kunt u uitstekend overnachten in één van de gezellige Bed & Breakfasts die Kinderdijk rijk is.

Leave a Reply