De Keukenhof is met een oppervlakte van 32 hectare een toeristische attractie van Nederland die u niet mag missen. Ieder jaar trekt de Keukenhof van maart tot en met mei honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Het unieke beeld van de miljoenen bloemen die voor een geweldig kleurenspel zorgen is debet aan dit grote aantal bezoekers. Maar hoe is de Keukenhof ontstaan?
Geschiedenis Keukenhof
De geschiedenis start in de 15e eeuw toen gravin Jacoba van Beieren haar groente en fruit voor de keuken van kasteel Teylingen uit het Keukenduin haalde. De naam Keukenhof is afgeleid van “Keukenduin” dat behoorde tot Slot Teylingen. In 1641 werd kasteel Keukenhof gebouwd en het landgoed groeide uit tot een oppervlakte van ruim 200ha. In 1857 werden de tuinen door J.D.Zocher en zijn zoon L.F. Zocher heringericht. Beide heren ontwierpen ook het Vondelpark in Amsterdam. Dit park, in Engelse landschapsstijl, vormt nog altijd de basis. Toen in 1949 een groep belangrijke bloembollenkwekers en -exporteurs het plan bedachten om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken was het lentepark Keukenhof een feit. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijd begrip.
Doelstelling
Het lentepark is het platform voor de Nederlandse sierteeltsector en is een sterkte ontmoetingsplek voor zakelijke contracten. De nadruk ligt op de 7 miljoen voorjaarsbloeiende bloembollen en in meer dan 20 bloemenshows presenteren 500 bloemenkwekers snijbloemen en potplanten in al hun mogelijke variaties. Er zijn unieke kunstwerken, verrassende inspiratietuinen en evenementen waar u van kunt genieten. Een aanrader is de Tulpomania tentoonstelling in het Juliana Paviljoen. Iedere week staat een andere bloem centraal. Ook kunt u met de boot tussen de bollenvelden rondom Keukenhof varen. Deze boottochten heten ‘fluistertochten’ dankzij de stille elektrische aandrijving.
Ook voor de kinderen is er genoeg te beleven. Er is een speciale speurtocht, doolhof, een dierenweide en een speeltuin met klim- en speeltoestellen.