Kerstmis

Het Sinterklaasfeest is voorbij en de kerstbomen worden weer van zolder gehaald of er wordt een prachtige spar aangeschaft bij een tuincentrum. Het is voor veel mensen de gezelligste tijd van het jaar. Tijdens de kerstdagen zijn veel mensen vrij en gaan kerstshoppen voor de kerstdiners- en cadeaus of bezoeken de befaamde kerstmarkten in Nederland of in de ons omringende landen, zoals Duitsland en Engeland. Kerstwensen worden weer massaal verstuurd. In deze blog alles over Kerstmis.

Wat vieren we met Kerstmis? Kerstmis

Met kerst wordt eigenlijk de geboorte van het kindje Jezus Christus, de zoon van Maria, gevierd. Kerstmis is het belangrijkste feest van het jaar voor de Christenen.  In de vierde eeuw werd 25 december door de christelijke kerk officieel vastgelegd als geboortedatum van Jezus Christus. Kerstmis wordt gevierd op 25 en 26 december en 24 december is het kerstavond. Alhoewel het een Christelijk feest is, is het inmiddels voor iedereen een traditie geworden.

De kerstboom

Voor de christenen betekent de boom een symbool van licht dat staat voor de geboorte van Jezus Christus maar dat is niet altijd zo geweest. Germaanse volken vierden op 21 december de zogenoemde Joelfeesten. Deze feesten werden gevierd omdat de langste nacht van het jaar voorbij was. Er werden vreugdevuren gestookt en ze hingen groene twijgen in huis en lieten zoveel mogelijk licht aan om de boze geesten te verjagen.

KerstmisVersieren van de kerstboom

We versieren onze boom met kerstlichtjes en kerstballen. Kerstballen symboliseren vruchten en daarom vruchtbaarheid. In de 17e eeuw werden er wedstrijden gehouden wie de grootste glazen bol kon blazen. Dan werden ze in de deuropeningen gehangen om de boze geesten te verjagen. De Piek stamt uit het Christendom. Het is de ster die de drie koningen naar Jezus leidde.

De Kerstman

In de eerste helft van de negentiende eeuw namen Nederlandse emigranten de Sinterklaas-traditie mee naar Amerika. Onder invloed van andere culturen veranderde deze Amerikaanse Sint-Nicolaas. Er kwamen rendieren, een arrenslee en elfjes bij. Ook werd hij in 1773 voor het eerst St. A Claus (St. er Klaas) genoemd. Later werd dit Santa Claus, de Amerikaanse naam voor de Kerstman. De datum van het Amerikaanse Sinterklaasfeest verschoof naar eind december. Zo kwam het feest samen te vallen met het Kerstfeest.

Coca-Cola Kerstmis

De bewering dat de Kerstman is bedacht door Coca-Cola is niet waar. Maar Coca-Cola en de Kerstman zijn wel onlosmakelijk met elkaar verbonden. Coca-Cola liet illustrator Haddon Sundblom in de jaren dertig een reclamecampagne tekenen met een cola drinkende Kerstman, een warme, vrolijke, vriendelijke, goedzak met rode blosjes op de wangen. Die campagne bleek zo succesvol dat de sfeer en de stijl uit die campagne nog steeds gebruikt worden.

Meer over Kerstmis? Lees dan onze blog van vorig jaar over Waarom zetten wij een kerstboom?

Leave a Reply