Informatie over Tilburg

Wie zich bij een bezoek aan een stad voortdurend wil laten verrassen, moet in Tilburg zijn. Het ene moment zie je een muurschildering als verwijzing naar de florerende wijnhandel, dan tref je op straat een paar regels uit een gedicht aan en vervolgens zie je een woontoren van meer dan 100 meter hoog. Tilburg; de Noord-Brabantse stad met vele gezichten. In deze blog wat informatie over Tilburg.

 

Stad met vele gezichten door verleden

Die afwisseling in het straatbeeld komt voor een belangrijk voort uit het verleden van Tilburg. Dat heeft zich voor een belangrijk deel afgespeeld rondom de textielindustrie. Aan de andere kant, tegenover het verleden, ontstond in de jaren tachtig en negentig een toenemende wens om toe te groeien naar een moderne stad. Daarmee werd het industriƫle verleden vermengd met een nieuw uiterlijk. Dat zorgt voor wisselingen in het straatbeeld en geeft de stad veel dynamiek.De aanleg van de Cityring, de verbouwing van het station en de bouw van meer van 100 meter hoge woontorens (een ervan, Westpoint, is zelfs 143 meter) zijn daar enkele uitingen van. En vergeet daarbij niet kunst.

 

Informatie over Tilburg Informatie over Tilburg

Op Tilburg kunnen, door die veelzijdigheid, veel etiketten worden geplakt: textielstad, wijnhandelstad, kruikenstad, cultuurstad, rockstad, kermisstad, studentenstad, (een korte periode per jaar) carnavalsstad en zo is er nog wel een en ander.

 

Textielcentrum

In geschriften komt de naam Tilburg (de naam betekende waarschijnlijk een aantal nederzettingen) het eerst voor in 709. Tilburg maakte deel uit van een heerlijkheid, Groot-Tilburg, die meer dorpen omvatte. Een aantal buurtschappen, zogenaamde herdgangen, zorgde ervoor dat dit een eenheid werd. In de 17e eeuw ontwikkelde zich, door de aanwezigheid van veel schapen, een belangrijke textielindustrie. De grote hoeveelheid wol die dat opleverde bleek ideaal voor het ontstaan van de textielnijverheid in de stad. Op een bepaald moment waren er zelfs 125 fabrieken die bij de wolindustrie betrokken waren. Tilburg wordt het belangrijkste textielcentrum van ons land. Veel Tilburgers zijn schapenscheerder, spinner of wever.

 

Op 18 april 1809 verkreeg Tilburg van Lodewijk Napoleon Bonaparte stadsrechten. De stad telde toen 9000 inwoners. Onder invloed van de sterk groeiende textielindustrie nam het aantal inwoners toe. De explosieve groei van met name de textielindustrie in de regio leidde tot een snelle verdichting. Achter de traditionele lintbebouwing van herenhuizen met diepe tuinen verrezen hoge textielfabrieken met stoommachines. Tilburg zou de jaren daarna fors uitdijen en telt inmiddels bijna 200.000 inwoners. De textielindustrie is nagenoeg, zoals in andere Nederlandse steden, verdwenen.

 

Een wandeling door de stad laat zien dat het een stad is met vele gezichten. Na deze blog met informatie over Tilburg geef ik in mijn volgende blog over Tilburg wat tips over deze bijzondere stad.

 

Wat te doen in de omgeving van Tilburg:

One Response

  1. Tips voor een bezoek aan Tilburg - Nederlandinfoblog.nl

    […] In mijn vorige blog heb ik al wat informatie over Tilburg gegeven. Een stad die niet echt bekend is in Nederland, maar heel veelzijdig is en veel te bieden heeft. Daarom nu enkele tips voor een bezoek aan Tilburg. […]

Leave a Reply