Halloween

In de herfstvakantie van zaterdag 15 t/m zondag 23 oktober viert Plaswijckpark in Rotterdam Halloween! Halloween is de tijd van pompoenen, spoken, spinnen en griezels. Het park is dan griezelig versierd en er staan elke dag extra leuke activiteiten gepland in het teken van trick-or-treat.

Betekenis HalloweenHalloween

Wat is Halloween nu eigenlijk voor een feest en wat wordt er gevierd? Halloween is ontstaan uit de Allerheiligen, het feest dat in het jaar 835 door de Paus is vastgesteld op 1 november ter herdenking van de heiligen. Op 2 november vierde de Rooms Katholieke kerk Allerzielen, een dag waarbij men stil stond bij sterfelijkheid en de dood. Halloween wordt elk jaar op 31 oktober gevierd aan de vooravond van deze christelijke feestdag. Halloween kent Keltische en christelijke invloeden, die eeuwen teruggaan. Sommigen beweren dat het een feest voor duivelaanbidders is. Anderen zeggen dat het een onschuldig overblijfsel is van een oud ritueel.

Het woord Halloween is afgeleid van “All Hallows Eve”. Dat is de avond voor het katholieke feest Allerheiligen (All Hollows day) wat op 1 november valt. Maar in de 5e eeuw voor Christus eindigde de zomer officieel op 31 oktober. Op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon de winter, en daarmee het nieuwe jaar.

Samhain

De Kelten in Ierland en Groot-Brittannië vierden dit feest op 31 oktober. Dit feest werd door Kelten “Samhain” genoemd. Het was hun oud en nieuw. Met de oogst in de graanschuur en het vee in de stal was het tijd voor een feest. Om het einde van het jaar te vieren staken de Kelten grote vreugdevuren aan en voerden zij verschillende rituelen uit.

Demonen

De Kelten geloofden dat naast dit oogstfeest, op Samhain de deur naar de onderwereld open stond zodat de zielen van de doden en andere wezens zoals feeën naar onze wereld kwamen. Ter ere van deze zielen werden plekken vrijgehouden en grote feestmalen gegeven. Maar er kwamen ook slechte demonen door de deur om bezit te nemen van de levende lichamen. De Kelten geloofden dat dit de enige manier van leven na de dood was.  Om zich te beschermen tegen deze kwaadaardige geesten werden alle vuren in de huizen gedoofd waardoor het koud werd. Om ze af te schrikken werden oude voddenkleren aangetrokken. Hier komt waarschijnlijk de traditie vandaan dat mensen zich verkleden op Halloween. Ook door het maken van lawaai probeerden ze te geesten weg te jagen.

Na de Halloween staken de Kelten hun vuur weer aan met het vuur dat van hen allemaal was. Dit Druïdische vuur brandde in het midden van Ierland bij Usinach.

Trick-or-treat Halloween

In de jaren rond 1840 werd het Halloweenfeest door Ierse immigranten vanuit Engeland verder verspreid via West-Europa naar de Verenigde Staten en Canada. Vooral in Amerika is het een erg populair kinderfeest. Waar de naam “trick-or-treat” precies vandaan komt, is onbekend. Zowel de Kelten als de christenen kenden gebruiken die hier een beetje op leken. Tijdens Samhain trokken Keltische jongens langs de deuren en van dorp tot dorp om hout voor de vreugdevuren op te halen. Er werd ze dan ook vaak eten gegeven. De christenen bakten aan de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen zogenaamde zielenkoeken  (brood met krenten). Groepen arme kinderen bedelden om “zielen cake” en hoe meer cakejes een bedelaar kreeg hoe meer gebeden deze beloofde te doen voor de dode familieleden van de gevers. Men geloofde dat de gebeden, zelfs van vreemden, de ziel  bevrijd werd uit het vagevuur en zijn weg naar de hemel vond.

Lampionnen Halloween

De Ieren gebruikten vroeger knollen als lantaarns, maar toen de immigranten in Amerika kwamen, ontdekten ze dat de Noord-Amerikaanse pompoenen hier veel geschikter voor waren.  Dus de lampionnen in Amerika werden uitgeholde pompoenen met een gloeiend lichtje erin.

Tot slot

Ondanks dat sommige duivelaanbidders Halloween als hun favoriete feest hebben benoemd, Halloween is niet ontstaan vanuit het aanbidden van de duivel. Zijn oorsprong ligt aan het nieuwjaarsfeest van de Kelten en aan de oude gebruiken van de Rooms-Katholieke Kerk en de Christenen uit Europa. Het feest is ook deels vergelijkbaar met het Mexicaanse Día de los Muertos, de Dag van de Doden, dat op 1 november wordt gevierd. In Amerika zijn er nog steeds kerken die Halloween met de kinderen vieren.

Leave a Reply