GLOW

GLOW, het lichtfestival van Eindhoven

De nachten worden weer langer en dan zijn er meer lichtjes in de stad. De straatlantarens gaan eerder aan, de kaarsjes branden gezellig op tafel. Licht hoort bij de stad Eindhoven, denk aan de gloeilampen en de luciferfabriek die in Eindhoven stond. Licht spreekt bij iedereen enorm tot de verbeelding. GLOW accentueert de sterke band van Eindhoven met licht.

Lichtkunst

GLOWGLOW, het grootste evenement in Nederland richt zich op de lichtkunst. Het wordt ieder jaar in november gehouden in het centrum van Eindhoven. Het evenement duurt acht dagen en de binnenstad van Eindhoven is een groot openluchtmuseum. Allerlei mooie lichtprojecten zijn er te zien waarvan er veel interactief en experimenteel zijn.  Kunstenaars en designers worden geselecteerd op basis van diversiteit wat weer bijdraagt aan een kwalitatief en interessant evenement. Zo heeft het organisatie de afgelopen tien jaar een heel grote groep kunstenaars en bedrijven uit binnen- en buitenland om zich heen verzameld die lichtkunst- en designtoepassingen laten zien, die tot stand zijn gekomen door het gebruik van nieuwe mediatechnologieën zoals computers, sensoren, animatie, maar ook door meer bekende projectietechnieken.

Hoe is GLOW ontstaan?

In 2006 was men in Eindhoven op zoek naar evenementen die de stad een positieve stimulans konden geven. Ondanks dat de meeste mensen de stad kennen als “Eindhoven lichtstad” is Eindhoven ook bekend als Technologiestad, Designstad en Creatieve stad. De proef die in 2006 werd georganiseerd, werd meteen een succes. Kunstenaars, designers en architecten kregen de mogelijkheid zichtzelf te uiten door middel van indrukwekkende lichtprojecten. Veel nieuwe technieken met betrekking tot licht en de openbare ruimten werden gebruikt. Veel mensen en internationale bedrijven hebben te maken met GLOW. Behalve buitenlandse bedrijven, hebben ook de Eindhovense bedrijven en restaurants baat bij de vele bezoekers die het evenement op de been brengt. GLOW kent drie pijlers die goed te herkennen zijn, namelijk kennis, techniek en design. Licht is een belangrijk onderdeel in deze drie pijlers. In 2008 viel het lichtkunstfestival zelfs in de prijzen. Zo won het onder andere de “Trots Award” en werd het festival tevens uitgeroepen tot één van de meest innovatieve Nederlandse evenementen.

International Light Organisation (ILO)

GLOWDe Stichting Glow is ook de kartrekker van het International Light festival Organisation. Dit is een open platform dat is opgezet voor en door lichtfestivals in de hele wereld. In de basis is het bestemd om coproducties en uitwisselingen onderling te ondersteunen. De International Light festival Organisation voorziet in kansen om culturele samenwerkingen en uitdagingen aan te gaan en te komen tot nog creatievere en mooiere lichtinstallaties. Maar het biedt ook een platform voor het uitwisselen van lichtkunstenaars. Daarnaast levert het oplossingen voor productieproblemen die men tegenkomt tijdens het organiseren van een lichtfestival.

Wanneer is GLOW?

GLOW is een jaarlijks terugkerende evenement. Dit jaar is GLOW te zien van 12 t/m 19 november in en rond het centrum van Eindhoven. Ook Strijp-S staat volledig in het teken van licht en technologie.

GLOW route

GLOWDe GLOW Route is een looproute en bestaat dit jaar uit twee lussen. De City route is blauw gekleurd en loopt door het stadscentrum. Daar vind je de projecten met gigantische 3D video-mapping op gebouwen, het kinderkunstproject en de interactieve schommels. Op de Science route, die over het TU/e terrein gaat, vind je unieke innovatieve projecten die voor het eerst het licht zien. Maar ook de recordpoging ‘langste beheersbare blikseminslag ooit’ en de grootse installatie Lithographic World zijn hier te zien. Met de GLOW App kun je de route volgen via je GPS en heb je alles wat je wilt weten binnen handbereik. Helemaal handig: via de GLOW App kun je een audiotour downloaden langs alle projecten (Nederlands & Engels). Meer informatie vindt u op de officiële website van het Lichtfestival.

 

Leave a Reply