Den Haag

Den Haag heeft een boeiende geschiedenis. In de Gouden Eeuw diende de stad als hoofdstad van ons land. Den Haag werd vroeger “Die Haghe” of “Den Haghe” genoemd naar de Haagse beek die ook nu nog door Den Haag stroomt. In de 17e eeuw werd door het stadsbestuur de officiële naam “s-Gravenhage” ingesteld; een samenstelling van des Graven hage. Maar Den Haag  is ook de stad van winkelen, uitgaan, romantisch overnachten, gezellige terrassen en bourgondisch eten en drinken. Ga op pad in Den Haag en ontdek de mooiste plekjes onder leiding van een ervaren gids en in uw eigen taal (www.prodemos.nl). In Den Haag is altijd wel wat te doen en de stad bruist van de evenementen.

Het Mauritshuis

Aan de Hofvijfer staat het Mauritshuis dat rond 1640 is gebouwd. Het was de woning van graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen. Hier is de mooiste collectie schilderkunst uit de Gouden Eeuw te bezichtigen. Hier hangt onder andere het Meisje met de parel van Vermeer. Maar ook de Anatomische les van dr. Nicolaes, Tulp van Rembrandt, Het puttertje van Fabritius. Het stadspaleis is tussen 1633 en 1644 gebouwd. Via de website van het Mauritshuis kunt u uw bezoek plannen.

Het Binnenhof

Het Binnenhof was ooit het binnenhof van het kasteel van de graven van Holland en dateert uit de 13e eeuw. Drie poortgebouwen geven toegang tot het huidige Binnenhof. De Spuipoort, de Doelenpoort en “de voorste poort van den Hove”, gelegen aan het Buitenhof.

Het Binnenhof met de Ridderzaal, de Eerste kamer en de Trêveszaal vormen het centrum van de macht in Nederland. Tegenwoordig zijn de Nederlandse politiek en het Haagse Binnenhof zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het Torentje aan het Binnenhof in Den Haag bevindt zich sinds 1982 de werkkamer van de Nederlandse minister-president. Ook is Het Binnenhof opgenomen in de Top 100 van Nederlandse Unesco monumenten. Het gebouwencomplex wordt vanaf 2020 in 5,5 jaar gerenoveerd.

Gevangenpoort

De eerste gevangenen worden in 1420 ondergebracht in de Voorpoort van den Hove die als snel de Gevangenpoort werd genoemd. In de cellen zaten verdachten tijdens hun proces. Zodra er een vonnis was geveld, werd het vonnis in het openbaar uitgevoerd op het Groene Zoodje als afschrikwekkend voorbeeld voor de rest van de bevolking. Op de binnenplaats vinden we verder nog de Treurkamer met daarboven de Kapel. Bekende politieke gevangen zoals Johan van Oldenbarnevelt en Cornelis de Witt hebben hier ook gezeten.  De Gevangenpoort heeft een collectie strafwerktuigen die in de verschillende cellen en kamers wordt getoond. In 2016 nam Lonely Planet De Gevangenpoort op in het boek  50 Museums to blow your mind.

Vredespaleis

Het Vredespaleis is het meest gefotografeerde gebouw van Den Haag. In het Vredespaleis zijn een aantal organisaties gevestigd op het gebied van internationaal recht en politiek. Het meest belangrijke is het Internationale Gerechtshof van de Verenigde Naties. Het doel van deze organisaties is om voor geschillen tussen landen tot een vreedzame oplossing te komen.

Het Vredespaleis ligt in de wijk Zeeheldenkwartier in het centrum van Den Haag. Het markante gebouw is goed te herkennen aan de skyline van Den Haag. Een aantal weekenden per jaar, in de zomerperiode en rond de jaarwisseling worden de deuren van het Vredespaleis geopend voor het publiek. Kijk op de website van het Vredespaleis over meer informatie hierover. Het bezoekerscentrum kunt u wel altijd bezoeken. Een eigentijdse tentoonstelling en een indrukwekkende film geven u in 30 tot 45 minuten een introductie op de totstandkoming van het Vredespaleis en de gerechtelijke instellingen die hier gevestigd zijn. De informatie is beschikbaar via een audiotour in negen talen. Het Visitors Centre is geopend van dinsdag t/m zondag.

Hop-on-hop-off Den Haag

Net als San Francisco, Melbourne en Lissabon heeft Den Haag straks een hop-on-hop-off tram. Het Haags Openbaar Vervoer Museum zal deze zomer met historische voertuigen tussen het centrum en de zee gaan rijden. Met een kaartje kunnen toeristen onbeperkt in- en uitstappen. De toeristentram is het resultaat van een vraag van de gemeente onder ondernemers om met ideeën te komen. Daarvoor was een startsubsidie van 100.000 euro beschikbaar. Het leek er eerst op dat het een busverbinding zou worden, maar uiteindelijk is toch voor de tram gekozen. De tram heeft als grote voordeel dat toeristen geen last hebben van verkeersdrukte en files.