De Waag

De waag is een gebouw waar goederen werden gewogen. Handelaren waren verplicht om hier hun goederen te laten wegen. Hierdoor werd de eerlijke handel bevorderd. Het spreekwoord: je leven in de waagschaal leggen herinnert aan deze tijd.

Historie van de Waag De Waag

De Waag is een 15e-eeuws gebouw midden op de Nieuwmarkt in het hartje van Amsterdam. Het twee verdiepingen tellende bouwwerk is in 1488 gebouwd als toegangspoort tot de stad. Het kreeg de naam Sint Antoniespoort en was onderdeel van de middeleeuwse stadsommuring. Samen met de Haarlemmerpoort was de Sint Antoniespoort een van de sterkte hoofdpoorten van Amsterdam.  In de loop van de jaren werd de stad voorzien van wallen en een muur. Iedere avond om half 10 werd de stad door soldaten hermetisch afgesloten van de buitenwereld. Bij zonsopgang werden de poort weer geopend.

In 1601 werden wegens stadsuitbreidingen de stadsmuren afgebroken maar de Sint Antoniespoort werd gespaard. Het gebouw had echter geen functie meer tot het in 1617 werd omgebouwd tot een waaggebouw door het binnenplein en de ruimte tussen de voor- en hoofdpoort te overdekken.

Gilden

Gilden van onder andere schilders, chirurgijns en metselaars vestigden zich in de Waag. Gebeeldhouwde poortjes gaven toegang tot de gildenvertrekken. Het gebouw is het meest beïnvloed door de gilden van de metselaars en chirurgijnen. Zij waren verantwoordelijk voor het trappenhuis en de raamkozijnen. Van het schildersgilde hangt boven de toegangsdeur een reliëf met de evangelist Lucas met os

Rembrandt

In 1691 bouwde het chirurgijnsgilde een achtkantig houten koepelgewelf met toren in het gebouw. Het werd het Theatrum Anatomicum genoemd. In deze anatomische zaal schilderde Rembrandt in 1632 zijn beroemde “Anatomische les”. Het lichaam dat de Amsterdamse artsen ontleedden was van de 41-jarige Aris Kind. Hij was eerder die dag opgehangen voor diefstal.

Wist u dat:

  • Er in de 1e helft van de 19e eeuw voor het gebouw dood- en lijfstraffen werden voltrokken? Er stond zelfs een guillotine;
  • Dat de muren van de poorten bijna 2 meter dik waren;
  • De torens in vredestijd als gevangenis werden gebruikt.

De Waag vandaag De Waag

In 1996 heeft een grote restauratie plaatsgevonden en is op de bovenste verdieping de stichting voor oude en nieuwe media Waag Society gehuisvest. Beneden zit een restaurant.

 

 

Wat nog meer te doen in Amsterdam:

Leave a Reply