De Efteling

De Efteling is naar mijn mening HET leukste attractiepark van Europa. Als klein kind vond ik het al een feestje om hier naar toe te gaan, maar inmiddels volwassen met twee kinderen vind ik ons jaarlijkse uitje naar de Efteling nog even leuk. Voor de afwisseling gaan we het ene jaar naar de Winter Efteling en het andere jaar gewoon een keer als het mooi weer is. Om de drukte te omzeilen, voor meer mensen is de Efteling helaas een populair uitje, gaan we als het kan op een studiedag.

Geschiedenis Efteling

Wist jij dat de Efteling ooit is begonnen als sportpark met een speeltuin? Doel van het park stond als volgt beschreven: ‘de lichamelijke ontwikkeling en ontspanning van de inwoners der gemeente Loon op Zand en de bevordering van het toerisme naar en binnen de gemeente, een en ander in katholieke geest’. Op 31 mei 1952 wordt het Sprookjesbos geopend. Op de 65 ha. natuur die de Efteling dan omvat, zijn waterpartijen, een speeltuin, tennis- en voetbalvelden en tien sprookjes gerealiseerd. Tot 1980 wordt het park flink uitgebreid maar alleen met sprookjes. Pas in 1981 komt de eerste achtbaan; de Python. Daarna volgen snel het schip, de Piraña, Carnaval Festival en de Bob.

De Efteling; mix van elementen

De attracties die in mijn jeugd de Efteling zo populair maakte. Nog steeds komen er attracties bij die steeds spectaculairder en spannender zijn, maar naast deze attracties blijven de oorspronkelijke sprookjes en verhalen voor mij de Efteling. Voor een dagje Efeling maken we dan ook altijd een compromis; een mix van spectaculaire attracties en de sprookjeselementen.

Het concept Efteling is inmiddels flink uitgebreid met een hotel (geopend in 1992 ter gelegenheid van 40 jaar Efteling), een vakantiepark, een theater, museum, radiostation, etc. En wie weet wat de toekomst nog gaat brengen.

Winter Efteling De Efteling

Sinds 1999 is de jaarlijkse Winter Efteling. Bij mij toch de favoriet. Deels doordat het iets rustiger is, maar zeker door de fantastische sfeer die ze elk jaar weer weten te creëren in het park. De knisperende kampvuren, de duizenden lichtjes, zingende gospelkoortjes, de schaatsbaan, de watershow en pleinen vol standjes met winterse heerlijkheden vergroten mijn plezier van een dagje Efteling. Hoewel de Winter Efteling ook steeds meer wordt bezocht, hoor ik toch van veel mensen dat ze hier nog nooit zijn geweest. Eigenlijk moet ik het hier dus niet zo promoten, want dan krijg ik zelf weer last van de drukte. Maar het is zo de moeite waard om de kou te trotseren en te genieten van deze bijzondere sfeer. Dus probeer het een keer uit, laat mij weten wat je ervan vond en … ga dan gewoon weer lekker in de zomer zodat ik met mijn gezin kan genieten van de rustige gezellige wintersfeer….

 

3 Responses

 1. avs
  avs maart 10, 2016 at 10:07 am | | Reply

  Blijkbaar ben je niet de enige liefhebber van de Efteling:
  http://www.telegraaf.nl/reiskrant/25361315/__Efteling_weer_dik_in_de_plus__.html

 2. Informatie over Tilburg - Nederlandinfoblog.nl

  […] over Tilburg wat tips over deze bijzondere stad. Wat te doen in de omgeving van Tilburg: – De Efteling Posted in Dagje […]

 3. Bokkenrijders - Nederlandinfoblog.nl

  […] jij bekend met de legende van de Bokkenrijders? In de Efteling wordt hier al een spannend verhaal over verteld, maar ik ben toch maar eens in de geschiedenis van […]

Leave a Reply