Binnenhof in Den Haag

Door de eeuwen heen is het Binnenhof in Den Haag het centrum geweest van de politiek in Nederland en was het de plek waar de belangrijkste gebeurtenissen van het staatskundig leven in Nederland zich afspeelden. De Ridderzaal, de Eerste Kamer en de Trêveszaal zijn de meest herkenbare plaatsen van Den Haag. Door het beroemde toegangspoortje op het historische Binnenhof stap je midden in het hart van onze democratie.

Geschiedenis Binnenhof in Den Haag

In november 1229 kocht graaf van Holland Floris IV een landgoed van Vrouwe Meiland van Wassenaar en liet hij de oude Hoeve van de vrouwe ombouwen tot een klein kasteel. Hierbij werd waarschijnlijk van de oudere bouwresten gebruik gemaakt. De bouw van het kasteel werd voltooid onder Graaf Floris V. Het kasteel bestond uit een woongedeelte (Rolgebouw) met Haagtoren en De Grote zaal die sinds de 19e eeuw Ridderzaal wordt genoemd. Het geheel werd omgeven door muren (met torens en poorten) en slotgrachten. Onder het Binnenhof wordt verstaan het terrein rond het kasteel en alle op en om dat terrein staande gebouwen en de Gevangenpoort, alhoewel de Gevangenpoort aan het Buitenhof grenst. Er zijn drie toegangspoorten. De Stadhouderspoort aan de zijde van het Buitenhof, de Hofpoort die toegang geeft tot de Hofsingel, en de Mauritspoort aan de zijde van het Plein. Vroeger zaten rondom het plein drie grachten, die nu gedempt of overkluisd zijn.

Ridderzaal

Binnenhof in Den HaagDe Ridderzaal is vooral bekend als de zaal waar sinds 1904 de Troonrede wordt voorgelezen door de koning of koningin. De Ridderzaal wordt verder gebruikt voor officiële plechtigheden. De Ridderzaal is een van de oudste gebouwen van het Binnenhof en was oorspronkelijk een feestpaleis voor de grafelijke hof. De Trêveszaal is de mooiste vergaderzaal aan het Binnenhof. Het prachtiger uitzicht over de Hofvijver en de rijke decoraties die de zaal sieren, doen iedereen versteld staan. Hier wordt wekelijks de ministerraad gehouden.

Het torentje Binnenhof in Den Haag2

Het Torentje dateert al uit de 14e eeuw en was het zomerprieel van de graven van Holland. Het was door middel van een ophaalbruggetje verbonden met de grafelijke tuin. In de tuin is rond 1640 het Mauritshuis gebouwd. Sinds 1982 bevindt zich in het Torentje de werkkamer van de minister-president van Nederland. Het wordt daarom vaak naar de huidige premier genoemd.

Hofvijver

Binnenhof in Den HaagDe Hofvijver is van oorsprong een natuurlijk duinmeer waarop de Haagse Beek (oorspronkelijk: Duinbeek) en de tegenwoordig gedempte Bosbeek uit het Haagse Bos uitkwamen. De Beek doet dat heden van de dag nog steeds en zo staat de vijver in verbinding met de duinen bij Kijkduin.  Tot circa 1800 was het Binnenhof nog omgeven door een slotgracht en alleen toegankelijk via bruggen.

 

Als u een bezoekje brengt aan Den Haag mag u een rondwandeling over het Binnenhof in Den Haag niet missen. Het is een plek waar belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis hebben plaatsgevonden. Verschillende organisaties verzorgen rondleidingen over het Binnenhof en wie weet komt u nog een minister op zijn fiets tegen!

 

 

Leave a Reply