Bezienswaardigheden in Rotterdam

Rotterdam is de tweede stad van Nederland. Rotterdam is als havenstad onlosmakelijk verbonden met de Maas. De haven speelt een belangrijke rol en is een van de belangrijkste havens van de wereld. De haven ligt in de delta van grote Europese rivieren en is voor zeeschepen bereikbaar. Rotterdam ligt aan de Nieuwe Maas en kent veel moderne architectuur. Rotterdam is een stad die veel dynamiek uitstraalt. De skyline van Rotterdam wordt gedomineerd door moderne bouwwerken waar menig andere Europese stad jaloers op is. in deze blog enkele tips met bezienswaardigheden in Rotterdam voor een leuk dagje uit.

Tweede Wereldoorlog

Na het bombardement van 1940 was er van de stad Rotterdam niet veel meer over. De binnenstad werd vrijwel geheel platgebombardeerd. Ook de haven was zwaar beschadigd en bijna de helft was verwoest. Na oorlog had de opbouw van de haven de meeste prioriteit. Door de succesvolle Europese samenwerking groeide de haven weer snel. Zo snel dat er uitbreidingen nodig waren en werden de Eemhaven en Botlek aangelegd. Door het ontbreken van een historisch centrum is Rotterdam anders dan de gemiddelde West-Europese steden. De heropbouw van Rotterdam na de oorlog heeft ervoor gezorgd dat moderne architectuur volop de ruimte heeft gekregen binnen het hart van de stad.

NASM Bezienswaardigheden in Rotterdam

Op 18 april 1873 werd de NV Nederlandsch Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij (NASM) opgericht, in 1896 officieel Holland Amerika Lijn genoemd (HAL). De Holland Amerikalijn vervoerde tussen 1880 en 1920 miljoenen Europese emigranten van Rotterdam naar Noord-Amerika. Veelal vanwege armoede en/of geloofsvervolging. Deze emigranten, ook wel landverhuizers genoemd, vertrokken in de hoop op een beter leven. In 1971 maakte de Nieuw Amsterdam zijn laatste reis en kwam er een definitief einde aan een groot stuk Rotterdamse scheepvaartgeschiedenis. In dit voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn is nu Hotel New York gevestigd.

Bezienswaardigheden in Rotterdam

Euromast
Deze toren is ontworpen door de Rotterdamse architect H.A. Maaskant en werd gebouwd in 1960 ter gelegenheid van de Floriade. De toren met de spitste mast is een symbool voor de stad. De Euromast is 185 meter hoog een zeer toegankelijk. Met een glazen lift is het hoogste punt (180 meter) in 30 seconden voor publiek te bereiken. Wilt u een beetje spanning? U kunt vanaf de Euromast abseilen of tokkelen. Op 112 meter hoogte is het mogelijk een kamer te huren in het hotel. Dineren doe je op 96 meter hoogte.

Erasmusbrug Bezienswaardigheden in Rotterdam
De 800 meter lange brug vormt de verbinding tussen het noordelijk en zuidelijk deel van Rotterdam. De Erasmusbrug werd op 4 september 1996 officieel geopend door (toen nog) koningin Beatrix. De ontwerper van de brug is Ben van Berkel, een Amsterdammer. De hangbrug over de Maas heeft een 139 meter hoge stalen pyloon, die met 40 tuien is gemonteerd. Door de vorm van de pyloon kreeg de brug de bijnaam De Zwaan. De Erasmusbrug is hét icoon van de stad en daarmee toch een van de bezienswaardigheden in Rotterdam

Diergaarde Blijdorp
Deze dierentuin behoort tot een van de mooiste en oudste van Europa. Sinds 1938 hebben er al heel wat uitbreidingen plaats gevonden. Alle werelddelen zijn hier te vinden en het park is in delen opgesplitst in het Oceanium, Arctica, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Afrika, Europa en Azië.  Er zijn speciale rondleidingen voor diegenen die ook wel eens achter de schermen het reilen en zeilen van een dierentuin willen meemaken. Voor de kinderen is er een grote buitenspeeltuin en door het hele park liggen horeca voorzieningen.

Markthal Bezienswaardigheden in Rotterdam
Op de Blaak in Rotterdam staat de Markthal. Dit architectonisch hoogstandje is hypermodern en gebouwd in de vorm van een enorme vliegtuighangar. Het is één van de mooiste overdekte markten van Europa. De Markthal heeft een oppervlakte van 11.000 m². Binnen de Markthal op de begane grond vindt u meer dan 100 zaken met verse groeten, vis en vers specialiteiten. Ook bloemen en planten kunt u hier kopen. Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping van de Markthal zijn aan de zijkanten horeca en food-gerelateerde winkels en horeca, zoals een wijnwinkel, bakker, slager en een traiteur. Onder in de kelder is een grote parkeergarage.

Tijdens de bouw van de Markthal kwamen oude resten van ‘Rotta’ tevoorschijn, de middeleeuwse voorloper van de stad Rotterdam. Deze vondsten (kandelaars, potten, ketels) zijn in het centrale roltrappenhuis tentoongesteld. Des te dieper je komt, des te ouder worden de voorwerpen.

Shoppen in Rotterdam

In Rotterdam vindt u naast grote warenhuizen ook kleine boetiekjes,  van high-end designstores tot platenzaken. U vindt hier alles naar waar u naar op zoek bent. Er zijn chique cocktailbars, bruine kroegen, hippe clubs, intieme concertzaaltjes en veel meer. Kortom: Een prima uitgangspunt voor een dagje of weekendje weg.

Heeft u nog tips voor bezienswaardigheden in Rotterdam? Wij horen graag van u!