Attractiepark Madurodam

In attractiepark Madurodam kun je Nederland als miniatuurstad bekijken op een schaal van 1 op 25. Het park in Den Haag is op 2 juli 1952 geopend door Prinses Beatrix. Madurodam is niet zomaar een attractiepark het is opgericht als levende herinnering aan verzetsheld George Maduro en als charitatieve stichting. Tot op de dag van vandaag gaan de opbrengsten naar goede doelen. Madurodam wordt ook wel eens het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld genoemd. Het park trekt jaarlijks zo’n 600.000 bezoekers.

Geschiedenis Madurodam

Attractiepark MadurodamMadurodam is genoemd naar George Maduro. Een Curaçaose student die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog inzet als reserveofficier der Nederlandse cavalerie. In de Meidagen van 1940 leidde hij op heldhaftige wijze een aanval op een Duitse stelling in Rijswijk. Hij bedacht een slimme list om de Duitsers te overmeesteren. George was lid van het verzet en werd meerdere keren opgepakt, maar ook weer vrijgelaten. Uiteindelijk werd hij aan de grens tussen België en Frankrijk opgepakt in 1943 en gevang gezet in Saarbrücken (Duitsland). In november 1944, een half jaar voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd George overgebracht naar concentratiekamp Dachau. Vlak voor de bevrijding, op 9 februari 1945, overleed hij daar aan vlektyfus.

De ouders van George zochten na de Tweede Wereldoorlog een manier om hun heldhaftige zoon te herdenken met een ‘levend monument’. Zij waren bevriend met Mevrouw Boon-van der Starp die op dat moment bezig was met de plannen voor een miniatuurstad in Den Haag om geld in te zamelen voor haar stichting. Omdat het idee van Mevrouw Boon-van der Starp aansloot bij hun ideeën , schonken de ouders van Maduro het beginkapitaal voor het project en kreeg de miniatuurstad de naam Madurodam.

Bouw van het park Attractiepark Madurodam

Architect S.J. Bouma was directeur van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en wilde graag meewerken aan de bouw van een miniatuurstad. Hij ontwierp een plan om een Nederlandse stad, zoals deze zich in de loop der eeuwen ontwikkeld heeft, op schaal na te bouwen. Directeuren van grote bedrijven werden benaderd voor financiële ondersteuning en het merendeel was enthousiast. Zo kwam er onder andere een tankstation, een boortoren, een autoweg, spoorwegen en een luchthaven. Ook de burgemeester van Den Haag wilde graag meewerken aan dit unieke plan en zorgde ervoor dat een terrein in de Scheveningse Bosjes in erfpacht werd afgestaan.

Tot de jaren ’90 is attractiepark Madurodam in opzet niet veranderd. Na een proces van enkele jaren is het attractiepark in 1996 uitgebreid. In april 2012 is het park, na vijf maanden gesloten te zijn geweest voor een grondige verbouwing, weer geopend in geheel nieuwe stijl. In het vernieuwde Madurodam is meer te zien en vooral veel meer om samen te doen. Om ook in de toekomst nieuwe generaties aan zich te binden blijft Madurodam vernieuwen en introduceert het park nieuwe verhalen die op een eigentijdse manier worden verteld.

Attractiepark Madurodam

Attractiepark MadurodamHet park beslaat een totaaloppervlak van 62.630 m². De gebouwde stad zelf meet 17.630 m². Het park geeft een beeld van een Nederlandse stad en de Nederlandse samenleving door middel van ruim 700 maquettes van gebouwen uit alle delen van Nederland. Tussen de gebouwen door bewegen een aantal vervoersmiddelen zich voort, zoals auto’s, rondvaarboten, vliegtuigen, treinen en trams. Sommige maquettes bewegen na inworp van een muntstuk. Sinds enkele jaren zijn er ook interactieve onderdelen waar de bezoeker zelf aan kan bijdragen, zoals het sluiten van de Oosterscheldekering of het laden van containers in de Rotterdamse haven. Sommige onderdelen bevatten auditieve informatieve toelichting over de getoonde zaken. Het park is verdeeld in drie ‘rijken’: het water-rijk, ‘water als vriend en vijand’, het steden-rijk, ‘oude binnensteden’ en ‘VindingRijk’, ‘Nederland als inspiratiebron voor de wereld’ (architectuur, innovaties, entertainment en design).

Madurodam bezoeken Attractiepark Madurodam

Attractiepark Madurodam is het hele jaar geopend. De openingstijden verschillen wel per seizoen, dus het is verstandig om deze even te checken op de site van het park.  Het attractiepark is gevestigd aan het eveneens naar George Maduro genoemde George Maduroplein. Het park is zowel met eigen vervoer als met het openbaar vervoer (tram, trein, bus en sinds kort ook per boot) prima te bereiken en er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig.

Leave a Reply