100ste Vierdaagse

Van 19 t/m 22 juli vinden de 100ste Vierdaagse plaats in Nijmegen. De Vierdaagse staat ook bekend als Walk of the World. Vier dagen lang lopen duizenden deelnemers elke dag 30, 40 of 50 kilometer. Een paar duizend militairen in uniform lopen elke dag 40 kilometer met een tien kilo zware rugzak. Het doel van het evenement is om sport en beweging te promoten. Ook als je geen wandelfan bent, zijn de Vierdaagse een leuk evenement om te bezoeken. De Vierdaagse feesten, festival met muziek , eten en en drinken, is al bijna net zo populair als het wandelen.

Wereldwedstrijd

100ste VierdaagseDe Vierdaagse is een meerdaagse wandelprestatietocht waaraan jaarlijks zo’n 46.000 wandelaars (deelnemerslimiet) deelnemen. Voor de honderdste editie van 19 tot en met 22 juli 2016 is de deelnemerslimiet eenmalig verhoogd naar 50.000. Onder hen zijn ruim 5000 militairen uit meer dan dertig verschillende landen.

Vanuit heel de wereld en van alle leeftijden komen zij naar Nijmegen om vier dagen te wandelen in Nijmegen en de prachtige, bosrijke omgeving. Na vier dagen wandelen wacht de wandelaar een glorieuze intocht over de Via Gladiola om daarna het welverdiende Vierdaagsekruis in ontvangst te nemen.

Programma

De over vier dagen verspreide wandeltocht is ingedeeld in vaste routes. Elke wandeldag heeft een aparte naam, vernoemd naar de belangrijkste plaats die die dag wordt bezocht. Het begin- en eindpunt van iedere route is steeds op dezelfde plaats.

Dag 1 is de ‘Dag van Elst’. Deze dag gaat de Vierdaagse door de Betuwe ten noorden van Nijmegen. Tijdens de tweede dag worden Wijchen en Beuningen bezocht (Dag van Wijchen). Deze plaatsen liggen ten westen van Nijmegen. Op deze dag vallen de meeste mensen uit (veelal ongetraind). Op de derde dag, de ‘Dag van Groesbeek’, is de marsroute heuvelachtig met als toppunt de beruchte Zevenheuvelenweg. De route loopt deze dag ten zuiden van Nijmegen aan de oostzijde van de Maas. Via Mook en Milsbeek wordt de klim ingezet naar Groesbeek. De 50 kilometerlopers en de militairen maken bij Milsbeek een extra lus. Van Groesbeek gaat de route via de Zevenheuvelenweg naar Berg en Dal en dan weer terug naar Nijmegen.  Halverwege de Zevenheuvelenweg stoppen de ‘mannen in uniform’ bij de Canadese militaire begraafplaats om een eerbetoon te brengen aan de gesneuvelde militairen in de Tweede Wereldoorlog.

100ste VierdaagseDe laatste dag is de ‘Dag van Cuijk’. De route van de vierde en laatste dag is wederom ten zuiden van Nijmegen, alleen wordt nu de zuid- en westzijde van de Maas bezocht. Tot Overasselt lopen de meeste parcoursen gelijk op, daarna volgt per afstand een andere route. Rond Cuijk komt iedereen weer samen en steken de wandelaars de Maas over via een pontonbrug, traditioneel aangelegd door de Genie. Wanneer de wandelaars ten laatste male Nijmegen binnen komen over de St. Annastraat, welke voor de Vierdaagse is omgedoopt tot de Via Gladiola, omdat de toeschouwers de wandelaars traditioneel gladiolen geven, worden de volhouders onthaald door een grote schare toeschouwers en wachtende vrienden en familie.

100ste Vierdaagse; jubileumeditie

Om de 100ste Vierdaagse extra feestelijk en gedenkwaardig te maken voor de wandelaars, én om heel Nederland te laten kennismaken met de Vierdaagse en de wandelsport, worden er rond de jubileumeditie allerlei activiteiten georganiseerd. Enkele van deze activiteiten hebben we hieronder opgenoemd:

  • Verhoging inschrijflimiet naar 50.000. Tijdens de 100ste Vierdaagse kunnen 4.000 wandelaars méér meedoen dan in andere jaren. Om de jubileumeditie voor meer mensen toegankelijk te maken, zijn er maatregelen genomen waardoor er op de parcoursen ruimte is voor 50.000 deelnemers. Onder andere is gezorgd voor extra spreiding op de parcoursen door eenmalige toevoeging van de afstand 55 km. Ondanks de verhoging van het limiet was ook dit jaar weer een loting nodig.
  • Ereronde . Een groep van 100 wandelaars zal op één van de vier dagen 100 kilometer wandelen. Onder de noemer ‘Ereronde’ krijgen 100 geselecteerde deelnemers de unieke gelegenheid om deze eenmalige en buitengewone uitdaging aan te gaan. Op elk van de vier dagen gaat een groep van 25 wandelaars deze bijzondere prestatie volbrengen. De Ererondegroep bestaat uit een mix van de gekende Lange Afstandswandelaars, geüniformeerde wandelaars afkomstig uit Defensie, Politie en Douane, buitenlandse deelnemers, prominente wandelaars en de ‘doorsnee’ Vierdaagsewandelaar. De jongste deelnemer is 25 jaar oud, de oudste 71.
  • Expositie 100ste Vierdaagse. Expositie over de geschiedenis van de eerste Vierdaagse in 1909 tot de 100ste Vierdaagse in 2016. Het is een interactieve presentatie voor jong en oud. De expositie in Museum Het Valkhof loopt precies 100 dagen, van 28 mei tot en met 4 september 2016. De deelnemers aan de 100ste Vierdaagse hebben gratis toegang tot de expositie.
  • 100ste VierdaagseSpeciale 100ste jubileumschoen. De 100ste editie van de Vierdaagse is voor hoofdsponsor Hi-Tec Sports een mooie aanleiding om een speciale 100ste Vierdaagse Nijmegen-collectie op de markt te brengen. De Nijmegen Gladiola is de speciale Vierdaagse Jubileumcollectie, samen met de groen-oranje ‘Nijmegen Original’. Naast de speciale serie Jubileumschoenen heeft ook een speciaal 100ste Jubileumshirt ontwikkeld.

Leave a Reply